Περίοδο πολιτικής αστάθειας περνάει η Ιταλία. Αιτία οι αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Ματέο Ρέντσι.

Ήδη, ο πρόεδρος Ναπολιτάνο δεν φαίνεται διατεθειμένος να εξαντλήσει την (δεύτερη) θητεία του μέχρι τη λήξη της το 2020. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» δίνοντας τροφή σε σενάρια για πρόωρες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα του Τύπου, που ανιχνεύουν την πρόθεση του προέδρου Τζορτζιο Ναπολιτάνο, να παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι πλέον πρόθυμος να περιμένει τις αποφάσεις των πολιτικών κομμάτων σχετικά με τον εκλογικό νόμο και άλλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις», διαρρέεται από πηγές του Κυρηνάλιου.

Η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» επικαλείται μεταξύ άλλων, κόπωση του Ιταλού προέδρου, ηλικίας 89 ετών, λόγω αυξημένων καθηκόντων το εξάμηνο της ιταλικής προεδρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενδεχόμενο παραίτησης προβληματίζει, αλλά και κυοφορεί σενάρια πρόωρων εκλογών για την ερχόμενη Άνοιξη.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, όμως, αρχίζουν ήδη να διερωτώνται: θα μπορέσει ο Ρέντσι να εξασφαλισθεί ευρεία συμφωνία – και με το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέππε Γκρίλλο – για την εκλογή νέου προέδρου, ή αρχίζει μια φάση πολιτικής αστάθειας;

Κόπωση και… ασυμφωνία

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έχει αποφασίσει να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του στο τέλος του χρόνου. Ο αρθρογράφος πιθανολογεί ότι η απόφαση οφείλεται, κυρίως, σε λόγους υγείας.

Τον ερχόμενο Ιούνιο, ο Ναπολιτάνο θα κλείσει τα ενενήντα και η οικονομική και κοινωνική κρίση, όπως και το ιταλικό εξάμηνο προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον έχουν υποβάλει σε μεγάλο στρες. O ιταλός πρόεδρος είχε επανεκλεγεί για δεύτερη επταετή θητεία, τον περασμένο Απρίλιο, μετά από εμφανή αδυναμία του κοινοβουλίου να βρει κάποια άλλη εναλλακτική λύση. Μέχρι τώρα, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρέμενε στην προεδρία της Δημοκρατίας έως την έγκριση ενός νέου εκλογικού νόμου. Αλλά η κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι και η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν και ο χρόνος κυλάει.

«Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο είναι εγγύηση για όλη την χώρα», σχολίασε ο Ρέντσι.

«Εμείς πάμε προς τα εμπρός με τις μεταρρυθμίσεις, με επείγοντα χαρακτήρα μέτρα και αποφασιστικότητα, γνωρίζοντας ότι ο ορίζοντας της κυβέρνησης είναι Χίλιες μέρες, το 2018», είναι τα λόγια του Ματέο Ρέντσι,
Από το Κυρηνάλιο προεδρικό Μέγαρο πάντως, ούτε διαψεύδουν αλλά ούτε επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα. Το μόνο που υποστηρίζεται σιβυλλικά στην ανακοίνωση του προεδρικού Μεγάρου, είναι ότι «οι εφημερίδες είναι ελεύθερες να ασχολούνται με την επικαιρότητα». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη, ότι παραμένει στην αποκλειστική ευθύνη του αρχηγού του κράτους, οι αποφάσεις που κρίνει ότι έχει να πάρει».

Ο Ματέο Ρέντσι, έχει ζητήσει από τον πρόεδρο να αναβάλει οποιαδήποτε απόφαση ως τον Μάιο, «λόγω των ειδικών περιστάσεων» της ιταλικής προεδρίας στην ΕΕ.

Επιπλέον, από την κεντροαριστερά διαρρέει, ότι ο Ματέο Ρέντσι σκέφτεται να ζητήσει να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, την ερχόμενη άνοιξη.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης