Προσγειώθηκε στο Ισραήλ το πρώτο αεροπλάνο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, 14:43
Προσγειώθηκε στο Ισραήλ το πρώτο αεροπλάνο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η πρώτη πτήση της αεροπορικής εταιρείας Etihad των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προσγειώθηκε σήμερα στο Ισραήλ για να μεταφέρει στελέχη της ισραηλινής τουριστικής βιομηχανίας στα Εμιράτα στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Η πτήση από το Αμπού Ντάμπι προσγειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, δήλωσε η Λιζ Ντβιρ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών. Το αεροσκάφος αναμένεται να μεταφέρει στελέχη της ισραηλινής τουριστικής βιομηχανίας στα Εμιράτα στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης, διευκρίνισε η ίδια.

«Σήμερα γράφουμε ιστορία. Η Etihad έγινε η πρώτη αεροπορική εταιρεία του Κόλπου που πραγματοποίησε επιβατική πτήση προς το Ισραήλ. Και αυτή δεν είναι παρά η αρχή» ανέφερε η αεροπορική εταιρεία στον λογαριασμό της στο Τwitter.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν την Κυριακή να συνδέονται με 28 πτήσεις εβδομαδιαίως, σύμφωνα με την Ντβιρ, η οποία δεν διευκρίνισε πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις αυτές.

Τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν υπέγραψαν στις 15 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ και έγιναν τα δύο πρώτα κράτη του Κόλπου που το έπραξαν, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία, το 1979 και το 1994 αντίστοιχα.

Οι Παλαιστίνιοι επέκριναν τις συμφωνίες αυτές χαρακτηρίζοντάς τες «προδοσία».

«Μια πρώτη απευθείας εμπορική πτήση» έφτασε στο Αμπού Ντάμπι από το Τελ Αβίβ στα τέλη Αυγούστου μεταφέροντας επίσημη ισραηλινή αντιπροσωπεία. Εξάλλου ένα πρώτο ισραηλινό αεροσκάφος έφτασε στο Μπαχρέιν στις 23 Σεπτεμβρίου, αφού πέρασε πάνω από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ριάντ δεν έχει επισήμως διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, όμως πρόσφατα επέτρεψε τη χρήση του εναέριου χώρου του για πτήσεις «από και προς όλες τις χώρες».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, 14:44