Έπειτα από χρονοβόρες και επίπονες διαπραγματεύσεις, Βρετανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες κατέληξαν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εντός της ημέρας, προκειμένου να αξιολογήσει το κείμενο και να λάβει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν όψει της συνεδρίασης, οι υπουργοί μελετούν το κείμενο, με τις πρώτες αντιδράσεις να έχουν ήδη καταγραφεί ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματος της Τερέζα Μέι.

Ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Συντηρητικών Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ομάδα των πολιτικών που πρόσκειται σε αυτόν και τάσσεται υπέρ της αποχώρησης θεωρεί ότι η ρύθμιση που εμποδίζει την επιστροφή στα «σκληρά σύνορα» με την Ιρλανδία θα καταστήσει τη Βρετανία «ένα κράτος-σκλάβο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία, καθώς καταδικάζει το Ηνωμένο Βασίλειο σε καθεστώς αποικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με επιστολή τους προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι απαίτησαν να δώσει στο κοινοβούλιο «μια πραγματικά ουσιαστική ψηφοφορία» για τη συμφωνία Brexit στην οποία κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στη Βουλή των Κοινοτήτων Ίαν Μπλάκφορντ και ο Βινς Σέιμπλ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σε κοινή επιστολή τους, ζήτησαν να μπορέσουν να καταθέσουν τροπολογίες – πριν από την ψηφοφορία – δίνοντας στο κοινοβούλιο τη δυνατότητα να ψηφίσει για έναν εναλλακτικό δρόμο.

Πηγή: Euronews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης