Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη Μιανμάρ, έπειτα από 25 χρόνια, πραγματοποιεί την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ.

Ο Ινδός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναμφισβήτητος σύμμαχος της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι στο παρελθόν, η Ινδία είχε προσεγγίσει τη χούντα τη δεκαετία του 1990, κυρίως για θέματα ασφάλειας και ενέργειας, σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή.

Η συνάντηση θα υπογραμμίσει τη βούληση του Νέου Δελχί να εξετάσει το νέο πολιτικό περιβάλλον στη Μιανμάρ και να προσεγγίσει τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, η οποία εκλέχτηκε βουλευτής τον Απρίλιο.

«Η ηγέτις της αντιπολίτευσης που είχε κάνει ένα μέρος των σπουδών της στην Ινδία, όπου η μητέρα της ήταν πρέσβης, θα συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό στις 29 Μαΐου το πρωί» ανακοίνωσε ο Νιάν Ουίν, εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία (LND).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίσημο πρόγραμμα που δημοσιοποιήθηκε από τις βιρμανικές Αρχές δεν αναφέρει τη συνάντηση, αλλά διευκρινίζει ότι ο Σινγκ θα έχει επίσης συνομιλίες με τον πρόεδρο Τέιν Σέιν, τον πρώην στρατάρχη που, από τον Μάρτιο του 2011, είναι πρόεδρος και έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Οι δύο χώρες μοιράζονται μεγάλο μέρος των συνόρων τους. Η στρατηγική μεταστροφή της Ινδίας κατά τη δεκαετία του 1990 είχε προκαλέσει τις έντονες επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας.

Το 2010 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε επικρίνει ανοιχτά την Ινδία για τη σιωπή της απέναντι στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην Βιρμανία. Η κατάσταση σήμερα έχει αλλάξει ριζικά.

Η Σούου Κίι εξελέγη βουλευτής στις συμπληρωματικές εκλογές της 1ης Απριλίου κι έλαβε πρόσφατα το πρώτο της διαβατήριο ύστερα από 20 χρόνια, με το οποίο θα μπορέσει να πραγματοποιήσει μια ιστορική περιοδεία στην Ευρώπη τον προσεχή μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης