Ρέντσι: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015, 12:16
Ρέντσι: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι»
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη, διότι τα δίκια της θα εξαφανισθούν» γράφει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι σε επιστολή του προς την εφημερίδα «La Repubblica».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρεται στον τραγικό θάνατο του μικρού Αϊλάν και στους μετανάστες που βρέθηκαν νεκροί μέσα σε φορτηγό στην Αυστρία, για να διαπιστώσει ότι «μέσα σε λίγες ημέρες άλλαξαν όλα».

«Δεν είναι ένα κινηματογραφικό έργο. Είναι γυναίκες, ηλικιωμένοι, παιδιά. Δολοφονημένοι, πνιγμένοι από τους δουλεμπόρους. Τους είδαμε να πεθαίνουν, δεκάδες, στη Μεσόγειο. Και σώσαμε χιλιάδες ζωές με το πολεμικό ναυτικό μας, την ακτοφυλακή, τους εθελοντές μας» γράφει.

Σύμφωνα με τον Ρέντσι, «η διεθνής κοινότητα και η Ευρώπη υποτίμησαν το βάρος των πρωτοβουλιών τους στη Συρία και στη Λιβύη. Και συγχρόνως υπερτίμησαν την ικανότητά τους να οικοδομήσουν ένα μέλλον στις περιοχές αυτές».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχίζοντας από τη Σερβία και την Αλβανία, ζητεί να ξεπερασθεί το «Δουβλίνο 2» και υπενθυμίζει ότι κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να υποδεχθεί ένα ποσοστό προσφύγων, όμως παράλληλα θα πρέπει να οργανωθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της οι επαναπατρισμοί όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και δεν το λένε μόνον οι εφημερίδες ή η πολιτική. Το βλέπουμε όλοι μας, κάθε ημέρα. Ή ξαναβρίσκει τα ιδεώδη της συνύπαρξης των μελών της ή μετατρέπεται σε μια βαρετή πολυκατοικία με στείρους και αφηρημένους κανόνες» σημειώνει ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

Τέλος, ο Ματέο Ρέντσι δηλώνει «περήφανος για τον τρόπο με τον οποίο στην Αυστρία, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας, οι Ευρωπαίοι, αδέλφια μας, υποδέχθηκαν άλλα αδέλφια, τους πρόσφυγες» και υπενθυμίζει ότι «η Ιταλία το κάνει εδώ και μήνες».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015, 12:23