Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εμπόδισαν νέα προσπάθεια να τερματισθεί η στήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο που διεξάγει η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, υποστηρίζοντας ότι η άσχετη τροπολογία που προστέθηκε στο νομοσχέδιο στη Γερουσία επιτρέπει στον ηγέτη της πλειοψηφίας Mitch McConnell να μπλοκάρει την ψηφοφορία.

Φρασεολογία που καταδικάζει τον αντισημιτισμό, η οποία υιοθετήθηκε ως τροποποίηση προς το Σώμα, για το νομοσχέδιο που υπερασπίζεται τις δυνάμεις της Υεμένης, δεν είναι «αμετάβλητη» ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Αυτό υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Γερουσίας, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν χρειάζεται να προχωρήσει ως «κατεπείγον», επιτρέποντας έτσι στον McConnell να ακυρώσει την προγραμματισμένη ψηφοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γερουσιαστές σχεδιάζουν να επαναλάβουν την ψηφοφορία με «καθαρή» έκδοση του νομοσχεδίου, χωρίς την τροποποίηση «περί αντισημιτισμού», την οποία οι Δημοκρατικοί της Βουλής επέστρεψαν την τελευταία στιγμή έπειτα από αμφιλεγόμενα tweets του Rep. Ilhan Omar «για τη δράση του ισραηλινού λόμπι».

Το επεξεργασμένο εκ νέου νομοσχέδιο συντάχθηκε από τον ανεξάρτητο γερουσιαστή Bernie Sanders, τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Chris Murphy και τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Mike Lee και προωθήθηκε ξανά.

Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν, εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν τον στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για να διεξαγάγουν τον βάναυσο πόλεμό τους εναντίον των εξεγερμένων Χούθι της Υεμένης, προκαλώντας αυτό που ο ΟΗΕ θεωρεί τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του 21ου αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια Υεμέντες διαβιούν «σε συνθήκες προ της πείνας» και η επιβίωσή τους εξαρτάται από την επισιτιστική βοήθεια, ενώ οι σαουδαραβικές επιδρομές έχουν ως στόχους σκοπίμως νοσοκομεία και δομές πολιτών, συμβάλλοντας στην εξάπλωση ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης επιδημίας χολέρας στον κόσμο.

Περισσότεροι από 80.000 πολίτες της Υεμένης σκοτώθηκαν από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες, το 2015, ενώ το «Σώστε τα Παιδιά» (Save the Children) εκτιμά ότι περισσότερα από 85.000 παιδιά έχουν πεθάνει από την πείνα.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης