Οι κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας επιταχύνουν τις εξελίξεις στο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού Πολεμικού Στόλου.

«Η περαιτέρω ισχυροποίηση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες στο πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ημέρας του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, στο Σεβερομόρσκ (ναυτική βάση του Βόρειου Στόλου κοντά στο Μούρμανσκ), στις 28 Ιουλίου 2014.

Την ίδια ημέρα, ξεκίνησε η κατασκευή τριών ακόμα στρατηγικών υποβρυχίων εξοπλισμένων με βαλλιστικούς πυραύλους (SLBM). Συνολικά, ως το τέλος του 2014 το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) θα παραλάβει πλέον τωνπό 50 νέων πολεμικών πλοίων και , αλλά και σκάφη υποστήριξης διαφόρων κατηγοριών.

Το Κρεμλίνο έχει επίσης την πρόθεση να εκσυγχρονίσει τα διαθέσιμα πλοία (1ης και 2ης κλάσης), συμπεριλαμβανομένων των καταδρομικών, και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα κατασκευής σύγχρονων αντιτορπιλικών εξοπλισμένων με σύστημα ελεγχόμενης πυραυλικής άμυνας, έργο «Leader».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα αντιτορπιλικά, θα αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους και θα απαντούν στον εχθρό με τα προηγμένα υπερ-υπερηχητικά πυραυλικά βλήματα που θα διαθέτουν.

Η Μόσχα μελετάει επίσης σοβαρά την ιδέα του εκσυγχρονισμού και επανεξοπλισμού συγκεκριμένων στόλων και στολίσκων, ιδίως του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας λόγω της αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο. Μέχρι το 2020, στη σύνθεσή του Στόλου θα πρέπει να έχουν ενταχθεί 30 πολεμικά πλοία, περιλαμβανομένων έξι υποβρυχίων ντίζελ και έξι φρεγατών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μια ημέρα μετά την ενημέρωση σχετικά με την επερχόμενη ενίσχυση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις κατά της United Shipbuilding Corporation (USC), η οποία είναι ο κύριος αμυντικός ναυπηγό-κατασκευαστικός οργανισμός που έχει αναλάβει να προμηθεύσει τη Ρωσία με σύγχρονα πολεμικά πλοία. Εύλογα λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: Πώς οι κυρώσεις μπορούν να επηρεάσουν την υλοποίηση των εργασιών που έχει αναθέσει ο πρόεδρος της Ρωσίας για την ενίσχυση με σύγχρονα πλοία το ΠΝ και τι πρέπει να γίνει για την ελαχιστοποίησή των συνεπειών τους;

Όλα αυτά αποτελούν συνέχεια της πολιτικής του Κρεμλίνου για την ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας μέσα σε συνθήκες μιας ολοένα και αυξανόμενης πολιτικό-οικονομικής πίεσης από την Δύση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης