Ρωσία: Ποινές κάθειρξης σε δύο πρώην ανακριτές της FSB

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021, 03:15
Ρωσία: Ποινές κάθειρξης σε δύο πρώην ανακριτές της FSB

Στρατοδικείο επέβαλε την Παρασκευή ποινές κάθειρξης 12 και 9 ετών σε δύο πρώην ανακριτές της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) οι οποίοι εκβίαζαν τον πρώην διευθυντή του εκδοτικού ομίλου της Isvestia ζητώντας του 1 εκατομμύριο δολάρια σε Bitcoin για να επανεξετάσουν μια υπόθεση για την οποία κατηγορούνταν.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να τους επιβληθούν ποινές κάθειρξης 13 και 10 ετών αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ανάκριση, οι δύο ανακριτές Αλεξέι Καλμπόφ και Σεργκέι Μπελαούσοφ, ζήτησαν από τον πρώην διευθυντή του εκδοτικού ομίλου Έραστ Γκαλούμοφ το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε κρυπτoνόμισμα Bitcoin για να επανεξετάσουν μια υπόθεση για την οποία κατηγορείτο και να μεσολαβήσουν ώστε να του επιβληθεί ποινή με αναστολή.

Το στρατοδικείο αποφάσισε να στερήσει από τους δύο πρώην ανακριτές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας τους στρατιωτικούς τους βαθμούς

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι δυο καταδικασθέντες κατάφεραν να αποσπάσουν 4,5 Bitcoin (173.731,5 με την τρέχουσα ισοτιμία).

Ο ίδιος ο Γκαλούμοφ, όταν του ζητήθηκε το εν λόγω ποσό από τους δύο πρώην ανακριτές, ήταν ύποπτος σε μια υπόθεση απάτης που αφορούσε μεγάλα χρηματικά ποσά, όπως γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta. Αργότερα όμως κατήγγειλε τους δύο ανακριτές των μυστικών υπηρεσιών οι οποίοι συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2019. Ο Γκαλούμοφ τον περασμένο Νοέμβριο καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών.

Ο Έραστ Γκαλούμοφ είναι πολιτειολόγος και οκονομολόγος, εκδότης των περιοδικών «Κόσμος και πολιτική» και «Μόσχα -Πεκίνο». Επίσης ήταν μέλος του κοινωνικού συμβουλίου της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας (ανάλογο του αμερικανικού FBI -σ.σ.) και έχει τον βαθμό του έφεδρου συνταγματάρχη.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021, 03:15