Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης 

Με βάση την ετήσια έκθεση του για το 2019 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, εκκρεμούσαν ενώπιον του 59.800 προσφυγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλειονότητα των εκκρεμών αυτών προσφυγών ήταν κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας (25,2%), Τουρκίας (15,5%), Ουκρανίας (14,8%), Ρουμανίας (13,2%) και Ιταλίας (5,1%).

Τα στατιστικά στοιχεία του 2019 δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων υποθέσεων αυξήθηκε λόγω της ανόδου του αριθμού των νέων προσφυγών κατά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια του έτους, το Δικαστήριο εξέδωσε 884 αποφάσεις ενώ 38.480 είτε κρίθηκαν απαράδεκτες, είτε σβήστηκαν από τους καταλόγους, από έναν ή τρεις δικαστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ο πρόεδρος του ΕΔΑΔ, Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, δήλωσε πως η έκθεση αντικατοπτρίζει τα σημαντικά γεγονότα που σημειώθηκαν το 2019,

Το 2019 επεκτάθηκε και η συνεργασία του ΕΔΑΔ με 86 ανώτερα δικαστήρια από 39 χώρες. Οι διμερείς ανταλλαγές με αυτά τα ανώτερα δικαστήρια ήταν πολυάριθμες. Ο διάλογος συνεχίστηκε με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, αντιπροσωπεία του ΕΔΑΔ παρακολούθησε το πρώτο Φόρουμ Περιφερειακών Δικαστηρίων, στο οποίο συμμετείχαν τα τρία Δικαστήρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

-Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Αφρικανικό Δικαστήριο Ανθρώπου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος επισήμανε: «Θεωρώ ότι ο εν εξελίξει διάλογος μεταξύ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των προαναφερθέντων ήταν πραγματικά το κύριο επίτευγμα του έτους 2019. Ελπίζω ότι αυτός ο απολύτως ζωτικός διάλογος θα επεκταθεί κατά τους μήνες και τα επόμενα χρόνια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης