Για έμμεση συνεργασία με τους παραγωγούς ναρκωτικών στο Αφγανιστάν κατηγόρησε η Μόσχα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, καθώς θεωρεί ότι οι τεράστιες καλλιέργειες οπίου δεν έχουν καταστραφεί από τους στρατιώτες.

Πεζοναύτες των ΗΠΑ έχουν προελάσει σε μια από τις περιοχές της επαρχίας Χελμάντ που αποτελούν κλειδιά για την παραγωγή οπίου από το Φεβρουάριο, αλλά διαβεβαιώνουν τους χωρικούς ότι δε θα καταστρέψουν τις καλλιέργειες οπιοπαπαρούνες οι οποίες ανθίζουν αυτόν τον μήνα αναφέρει το ρωσικό ανακοινωθέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συγκινητική ανησυχία για τους Αφγανούς αγρότες στην πραγματικότητα σημαίνει ότι, αν όχι άμεσα, τότε ασφαλώς έμμεσα, συνεργασία με τους παραγωγούς ναρκωτικών».

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οι διοικητές των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO οφείλουν να συνεχίσουν την πολιτική εξάλειψης των καλλιεργειών οπιοπαπαρούνας.

Ωστόσο, το NATO απέρριψε τις ρωσικές αιτιάσεις εκφέροντας τη θέση ότι η Μόσχα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, συμβάλλοντας στην καταστολή της ένοπλης εξέγερσης στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2009, η Ουάσινγκτον εξήγγειλε ότι θα διακόψει σταδιακά τις προσπάθειες εξάλειψης των καλλιεργειών, για να επικεντρωθεί στην αναχαίτιση του οπίου και της ηρωίνης και να στοχεύσει τα εργοστάσια παρασκευής των ναρκωτικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης