Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Η Καλαβρία στη Δεξιά, η Εμίλια Ρομάνα στα Aριστερά  και κατάρρευση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Οι περιφερειακές εκλογές την περασμένη Κυριακή έδωσαν απαντήσεις, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο. Τα μηνύματα αυτών των εκλογών επηρεάζουν την κεντρική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte αναπνέει ακόμα: η Μπολόνια παραμένει με το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά η Δεξιά είναι μόνο για δύο μονάδες μπροστά από την Αριστερά. Μια πρωτιά στο ιστορικό οχυρό της ιταλικής Αριστεράς, με τον απερχόμενο κυβερνήτη Στέφανο Μπονατσίνι ο οποίος έδωσε τη μάχη χωρίς την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος και ο οποίος κερδίζει επίσης χάρη στο κίνημα των «Σαρδέλων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά στους δήμους των προαστίων και της υπαίθρου της Μπολόνια, η Λέγκα έχει πάρει το 70%. Απίστευτο το γεγονός πως πριν από τρία χρόνια, ο Salvini ήταν στο 4% και στις κεντρικές περιοχές δεν υπήρχε. Ο Salvini από ένας  γραφικός χαρακτήρας έχει γίνει ένα κεντρικό πρόσωπο της εθνικής πολιτικής σκηνής: η επιτυχία του είναι αναμφισβήτητη. Είναι όμως σαφές ότι αυτή η μακροπρόθεσμη στρατηγική μπορεί να κουράσει, καθώς η κοινή γνώμη βαριέται γρήγορα λόγω της υπερβολικά  «υστερικής» επικοινωνίας.

Στην Καλαβρία δεν υπήρξε κανένα «πολιτικό ματς»: ο Jole Santelli της Forza Italia είναι 20 μονάδες μπροστά από τον επιχειρηματία Pippo Callipo. Και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξακολουθεί να υπενθυμίζει τη σημασία του κέντρου, με το οποίο ο δεξιός συνασπισμός θα πρέπει πάντα να «κάνει λογαριασμούς».

Τώρα όμως τι θα συμβεί με την κυβέρνηση Conte; Αν και οι πρόωρες εκλογές απομακρύνονται, ένα πολιτικό μέτωπο ανοίγει στην πλειοψηφία που σχηματίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, το M5, τον Renzi και την αριστερή πτέρυγα του Leu. Το M5 βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα μετά το ρεκόρ του 2018: το παράδοξο είναι ότι στο Κοινοβούλιο έχει σχετική πλειοψηφία, αλλά στις περιφέρειες οι ψηφοφόροι το εγκαταλείπουν. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουν οι «γκριλίνες» (άνθρωποι του Μπέπε Γκρίλο)  να συνεχίσουν τις κυβερνητικές ενέργειες παραμένει ένα μυστήριο, δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαρά άλυτα θέματα όπως η Alitalia, η Ilva di Taranto και η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, τα οποία ανησυχούν πολύ τον αρχηγό του κράτους, Sergio Mattarella.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αεροπορική εταιρεία χάνει 800.000 ευρώ την ημέρα. Το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα στην Puglia απασχολεί 20 χιλιάδες ανθρώπους που μπορεί σύντομα να χάσουν τη δουλειά τους. Μεταρρυθμίσεις που ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Bonafede τον οδηγούνε μια διαμάχη με ολόκληρο το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η μόνη βεβαιότητα αυτή τη στιγμή είναι η αύξηση του ποσοστού στο 10% της Giorgia Meloni  του Fratelli d’Italia . Εάν προστεθεί στο 33%  της Λέγκα και στο 5% της Forza Italia, το σύνολο φτάνει το 48%. Ίσα – ίσα αρκεί να κυβερνήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης