Σε καλό κλίμα το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015, 23:44
Σε καλό κλίμα το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί
Nέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανοίγουν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι παρακάθησαν τη Δευτέρα σε δείπνο με οικοδεσπότη τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπέν Άϊντα.

Πριν από το δείπνο οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν θερμή χειραψία, ενώ προηγήθηκε συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί με τον Εσπέν Άϊντα. Όταν πέρασαν στην αίθουσα του δείπνου προσήλθαν και οι διαπραγματευτές Μαυρογιάννης και Ναμί.

Το δείπνο παρατίθεται στο ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας» στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, στο οποίο από το 1974 εδρεύει απόσπασμα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Πρώτος έφτασε ο κ. Αναστασιάδης και ακολούθησε ο κ. Ακιντζί. Στο όχημα του πρώτου ήταν η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο όχημα του δεύτερου, η σημαία της καλούμενης «τουρκικής δημοκρατίας βορείου Κύπρου».

Σκωτσέζοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης, υποδέχθηκαν τους δύο ηγέτες υπό τους ήχους γκάιντας.

Νέα συνάντηση την Παρασκευή


Όπως ανακοινώθηκε κατά τη λήξη του δείπνου, οι δύο ηγέτες όρισαν -στο πλαίσιο της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό- μια συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαΐου, με στόχο να καταλήξουν μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2016, σε συνολική συμφωνία λύσης του προβλήματος.

Την ημερομηνία της έναρξης της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε.

Ο κ. Άιντε επεσήμανε ότι το δείπνο έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και οι δύο ηγέτες ανέπτυξαν και μοιράστηκαν τις ελπίδες τους για το μέλλον της Κύπρου, στο πνεύμα της κοινής διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014.

Επίσης ανέφερε ότι την Παρασκευή, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα ανταλλάξουν απόψεις για διαδικαστικά ζητήματα . Τόνισε ότι υπάρχει μια «μοναδική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού», την οποία «θα πρέπει να αδράξουν οι δύο ηγέτες».

Ο κ. Άιντε δήλωσε πως προσδοκά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι όλοι θα αρχίσουν να εργάζονται σκληρά από την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί, συμφώνησαν πως είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί η δυναμική που έχει αναπτυχθεί και είναι ευκαιρία να προχωρήσουν μπροστά χωρίς καμιά καθυστέρηση.

«Εξέφρασαν κοινή δέσμευση να προχωρήσουν με εποικοδομητικό τρόπο» κατέληξε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Μαΐου 2015, 00:21