Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Περίσσεψαν τα πολύ καλά λόγια, οι αποδόσεις φόρων τιμής στον ελληνικό λαό και οι έπαινοι στην κυβέρνηση που εφάρμοσε τα 450 προαπαιτούμενα, στις ομιλίες του προέδρου του Γιουρογκρούπ Μάριο Σεντένο και του Επίτροπου Πιερ Μοσχοβισί, στην συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από κοινού, ωστόσο, και οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι διεμήνυσαν με αυστηρότητα αλλά με διπλωματικό τρόπο, ότι ναι μεν η Ελλάδα βγαίνει τυπικά από το τρίτο μνημόνιο αλλά, για δύο ακόμη χρόνια, θα βρίσκεται υπό την αυστηρή εποπτεία της ΕΕ και των δανειστών, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αναληφθείσες δεσμεύσεις για υψηλά πλεονάσματα και οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ υπενθύμισε ότι, όταν κανείς δεν ήθελε να δανείσει την Ελλάδα, οι εταίροι της στην ΕΕ έδωσαν χρόνο και χρήμα (250 δις σε δάνεια) στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση αλλά υποστήριξε ότι, τώρα το πρόγραμμα προσαρμογής ολοκληρώνεται επιτυχώς.

Ωστόσο, υπογράμμισε, πως μετά την συμφωνία με το Γιουρογκρούπ για παράταση των δανείων και δεκαετή επιμήκυνση στην εξόφληση του χρέους, θα πρέπει να συνεχισθεί η διαδικασία μεταρρυθμίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σταθερά, χωρίς παρεκκλίσεις κι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε», τόνισε ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ.

Αναφερόμενος στο περιβόητο «μαξιλαράκι» ρευστότητας των 15 δις ευρώ που συμφωνήθηκε να χορηγηθεί στην Ελλάδα, ο Μάριο Σεντένο διευκρίνισε ότι, μόνο τα 9,5 δις απ’ αυτά θα αποτελούν αυτό το μαξιλαράκι και τα υπόλοιπα θα δοθούν για την εξόφληση των δανείων.

…κι’ αυτά, όπως είπε, υπό την προϋπόθεση ότι, με την απόφαση του Γιουρογκρούπ θα συμφωνήσουν αρκετά εθνικά κοινοβούλια.

Θέλω να σας μεταφέρω την εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ελλάδος, κατέληξε ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ αλλά τόνισε ότι, ακόμη, παραμένει ευάλωτη έναντι των αγορών και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις, προσεκτική δημοσιονομική πολιτική, σωστή διαχείριση του τραπεζικού τομέα και σύγχρονη δημόσια διοίκηση.

Ο Επίτροπος Μοσχοβισί από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην προστασία που έδωσε η ΕΕ στην Ελλάδα, για ν’ αποφύγει την έξοδο από την Ευρωζώνη, το 2012 και το 2015, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο αν συνέβαινε, θα σήμαινε κατάρρευση της Ευρωζώνης, αποκαλύπτοντας έτσι και το που οφείλονταν η αναγκαιότητα αυτής της προστασίας.

…κι’ αφού απαρίθμησε κι αυτός όλα τα θετικά των αριθμών που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ο Επίτροπος δήλωσε:

«Πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς. Ολη η φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να υπάρξει ανάπτυξη και γι’ αυτό πρέπει να εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις.Η ΕΕ θα πλαισιώνει την Ελλάδα, που θα πρέπει ν’ ακολουθήσει τις δημοσιονομικές απαιτήσεις και από το φθινόπωρο θα πρέπει να παρουσιάσει το πρώτο σχέδιο ανάπτυξης.

Η εποπτεία θα είναι ενισχυμένη μέχρι την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.!»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης