Επιχειρηματίες από το Βόρειο Κόσοβο ανήγγειλαν ότι θα αποκλείσουν σήμερα τη διάβαση Γιάρινιε στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου – Σερβίας, επειδή -όπως υποστηρίζουν- οι Αρχές της Πρίστινας παραβιάζουν τη συμφωνία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των διαβάσεων.

Ο αποκλεισμός θα διαρκέσει δύο ώρες, από τις 10.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα), και θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο ασθενοφόρων. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα καταστήματα στο Βόρειο Κόσοβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιχειρηματίες ζητούν να μεταβούν στο Κόσοβο οι επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου στον διάλογο με την Πρίστινα και του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Ντέγιαν Παβίτσεβιτς και Αλεξάνταρ Βούλιν, για να εξηγήσουν τι συνέβη με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και εγγυήσεις.

Ο Σλάβισα Μιλεντίγιεβιτς, ένας από τους εκπροσώπους τους, δήλωσε ότι οι επιχειρηματίες από το Βόρειο Κόσοβο δεν επιθυμούν να καταβάλουν δασμούς στους θεσμούς του Κοσόβου αλλά στη Σερβία και ανήγγειλε ότι, αν οι τελωνειακοί του Κοσόβου συνεχίσουν να επιμένουν στον εκτελωνισμό των προϊόντων, θα προχωρήσουν σε πιο ακραίες μορφές διαμαρτυρίας.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι επιχειρηματίες του Βορείου Κοσόβου είχαν άκαρπες συνομιλίες με εκπροσώπους της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) και τόνισαν ότι με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και τον αποκλεισμό θέλουν να προειδοποιήσουν ότι οι θεσμοί του Κοσόβου παραβιάζουν τη συμφωνία για τις διοικητικές διαβάσεις, την οποία εφαρμόζουν το Βελιγράδι και η Πρίστινα υπό την αιγίδα της Ε.Ε., από τις 10 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει της συμφωνίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των διοικητικών διαβάσεων που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση της Σερβίας και την οποία δεσμεύθηκε να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές, σε δύο διαβάσεις στο Γιάρινιε και στο Μέρνταρε, στα σημεία ελέγχου, βρίσκονται αστυνομικοί της Σερβίας, της αστυνομικής υπηρεσίας του Κοσόβου και μέλη της Eulex, ενώ δεν υπάρχουν κρατικά σύμβολα.

Η διαφωνία προέκυψε από τις πρώτες μέρες εφαρμογής της συμφωνίας, επειδή η Πρίστινα υποστηρίζει ότι τα προϊόντα θα εκτελωνίζονται στο νότιο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτα, ενώ οι Σέρβοι του Κοσόβου επικαλούνται εγγυήσεις που έλαβε το Βελιγράδι από τις Βρυξέλλες, ότι τα προϊόντα που προορίζονται για τους Σέρβους στο Βόρειο Κόσοβο δεν θα εκτελωνίζονται.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης