Στο κάλεσμα ενός επισκόπου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να προσευχηθούν, προκειμένου να βρέξει και να σβήσουν οι φωτιές που μαίνονται σε διάφορα σημεία της Σερβίας, ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Μοναδικός στόχος των κατοίκων που προσευχήθηκαν στην πόλη Βάλιεβο στην Κεντρική Σερβία ήταν να βρέξει, έτσι ώστε να καταστεί ευκολότερο το έργο των πυροσβεστών που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θερμοκρασίες-ρεκόρ και μία άνευ προηγουμένου ξηρασία είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν φέτος πολλά πύρινα μέτωπα, αλλά και να υποστούν μεγάλες καταστροφές οι καλλιέργειες. Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε χθες η μεγάλη πυρκαγιά στο όρος Σούμποβορ, στην Κεντρική Σερβία, όπου περίπου 600 άτομα επιχειρούν για την κατάσβεσή της.

Λίγο νωρίτερα είχε αποφασιστεί η εκκένωση της περιοχής, αλλά τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν, καθώς άλλαξε η πορεία του πύρινου μετώπου. Όσοι, ωστόσο, εγκατέλειψαν τις εστίες τους, φοβούμενοι τις φλόγες, δεν αφέθηκαν στην τύχη τους, αφού οι Αρχές φρόντισαν να τους παράσχουν φαγητό και πόσιμο νερό.

Η σερβική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ επιστρατεύτηκαν και μονάδες του στρατού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η πύρινη λαίλαπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της σερβικής κυβέρνησης για τις πυρκαγιές εκτιμήθηκε πως η χώρα χρειάζεται περισσότερα εναέρια μέσα για να μπορεί ν’ αντιμετωπίζει τέτοιου είδους περιστατικά. Γι’ αυτό και θα ζητηθεί από τη Μόσχα να δώσει άδεια σ’ ένα αεροσκάφος «Ιλιούσιν ’76» να σταθμεύει στο αεροδρόμιο της Νις έως τις 15 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συνδράμει σε έκτακτα περιστατικά.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης