Με φόντο την προσπάθεια δημιουργίας συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών, στην οποία προσφάτως αποφάσισε να μετέχει και η Τουρκία, σημειώθηκε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ουάσινγκτον και Αγκυρας.

Τη διπλωματική εμπλοκή προκάλεσε σχόλιο του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ότι η Τουρκία και άλλοι σύμμαχοι στην περιοχή ενίσχυσαν τις οργανώσεις ανταρτών στην Συρία, όπως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Ο Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε οργισμένα και ο Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει για να απολογηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν για να «διευκρινίσει» το σχόλιο που έκανε στη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Ο αντιπρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για οποιαδήποτε υπόνοια ότι η Τουρκία και άλλοι σύμμαχοι και εταίροι μας στην περιοχή έχουν σκόπιμα υποστηρίξει ή διευκολύνει την ανάπτυξη του Ισλαμικού Χαλιφάτου ή άλλων εξτρεμιστικών ομάδων στη Συρία» ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην οποία σημειώνεται επίσης ότι «οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου».

Κατά την ομιλία του, ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι «το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι οι σύμμαχοί μας» στην αντιμετώπιση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει παραδεχθεί το λάθος να επιτρέψει η Τουρκία να περάσουν τα σύνορα με τη Συρία εξτρεμιστικά στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια σχημάτισαν το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι σύμμαχοι, όπως η Τουρκία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εξοπλίσει και ενισχύσει οικονομικά τους σουνίτες μαχητές για την ανατροπή του σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Ασαντ.

Τα σχόλια του Μπάιντεν προκάλεσαν την οργή του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε από τον αμερικανό αντιπρόεδρο να απολογηθεί και διέψευσε ότι έχει παραδεχθεί πως η Τουρκία επέτρεψε σε εξτρεμιστές να διεισδύσουν στη Συρία.

«Αν ο κ. Μπάιντεν έκανε τέτοιες δηλώσεις, ανήκει πλέον για μένα στο παρελθόν (…) Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία ότι υποστήριξε οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία, του Ισλαμικού Χαλιφάτου περιλαμβανομένου» τόνισε ο τούρκος πρόεδρος.

Ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: «Οι δηλώσεις αυτές «προκαλούν έκπληξη και δεν λαμβάνουν υπόψη το ρόλο των Εμιράτων στη μάχη εναντίον του εξτρεμισμού» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Άνουαρ Γκέργκες.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι «δόθηκε μια ψευδή εντύπωση για το ρόλο των Εμιράτων (…) τη στιγμή που αυτά υποστηρίζουν πολιτικά και αποτελεσματικά τις προσπάθειες να αντιμετωπισθούν» οι τζιχαντιστές.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετέχουν στις επιδρομές εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο στη Συρία στο πλαίσιο της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης