Σε συμβιβασμό με τις βρετανικές αρχές κατέληξε η Google, στη διαμάχη των δύο πλευρών με αντικείμενο το φορολογικό καθεστώς που διέπει τον όμιλο, ο οποίος κατηγορείται ότι με τις πρακτικές του απέφυγε να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Η συμφωνία αυτή ενδέχεται, μάλιστα, να αποτελέσει «οδηγό» σε ανάλογες υποθέσεις που εξετάζονται σε διάφορες χώρες, τόσο αναφορικά με την Google όσο και σε σχέση με άλλες πολυεθνικές εταιρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο συμβιβασμός προβλέπει την καταβολή 134 εκατομμυρίων λιρών από την Google προς το βρετανικό δημόσιο για αναδρομικούς φόρους, καθώς και υψηλότερη φορολόγηση στα επόμενα έτη. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, ο όμιλος είχε καταβάλει το 2013 μόλις 20,5 εκατ. σε φόρους στη χώρα, παρά το γεγονός ότι κατέγραψε έσοδα της τάξης των 6,5 δις.

Η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη αγορά της Google μετά τις ΗΠΑ, όμως η εταιρία έχει την ευρωπαϊκή έδρα της στην Ιρλανδία, όπου υπάρχει πολύ πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς -με αποτέλεσμα να γλιτώνει τεράστια ποσά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης