Στη σύλληψη ενός μέλους της ΕΤΑ, το οποίο κατηγορείται για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Jose Maria Aznar, το 2001, προχώρησαν άνδρες της Αστυνομίας στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γαλλίας, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας.

Την επιχείρηση σύλληψης του Juan Maria Mugica οργάνωσαν και εκτέλεσαν από κοινού δυνάμεις της ισπανικής Πολιτοφυλακής και Γάλλοι αστυνομικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σημειώνεται ότι το 2010 ο συγκεκριμένος άνδρας είχε καταφέρει να ξεφύγει την τελευταία στιγμή από την Αστυνομία, στη βασκική πόλη Λιθάρτα της Ισπανίας. Σε εκείνη την επιχείρηση είχε αποκαλυφθεί ένα νέο σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας από μέλη της ΕΤΑ . Ειδικότερα, σκόπευαν να καταρρίψουν ένα αεροπλάνο, μέσω της χρήσης πυραύλου, το οποίο θα τον μετέφερε στο Μπιλμπάο.

Ο Jose Maria Aznar έχει επανειλημμένα γίνει στόχος της ένοπλης οργάνωσης, ειδικά την περίοδο που ήταν επικεφαλής του Συντηρητικού «Κόμματος του Λαού» (1996-2004). Το 1995 είχε καταφέρει να γλυτώσει από βομβιστική επίθεση στη Μαδρίτη, όταν ακόμα ήταν ηγέτης της Αντιπολίτευσης. Η θωράκιση του οχήματος του έσωσε της ζωή, με μια γυναίκα όμως να χάνει τη ζωή της και 15 να τραυματίζονται.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η ETA ανακοίνωσε ότι τερματίζει την ένοπλη δράση της.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης