Συντριβή διαστημικής κάψουλας της ESA στην επιφάνεια του Άρη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016, 10:10
Συντριβή διαστημικής κάψουλας της ESA στην επιφάνεια του Άρη
Η διαστημική κάψουλα «Schiaparelli» προσέκρουσε στην επιφάνεια του Άρη με μεγάλη ταχύτητα 540 χιλιομέτρων την ώρα, επειδή το λογισμικό της μπέρδεψε το ύψος που βρισκόταν. Αυτό είναι το προκαταρκτικό πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για την αποτυχία της αποστολής του «Schiaparelli» στον γειτονικό πλανήτη στις 19 Οκτωβρίου, ένα συμβάν που αποτέλεσε πλήγμα για το γόητρο της ESA.

Ένα λάθος στους αισθητήρες οδήγησε τη διαστημοσυσκευή να απαλλαχθεί πρόωρα, στα 3,7 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος, από το επιβραδυντικό αλεξίπτωτό της που είχε νωρίτερα ανοίξει και ταυτόχρονα να απενεργοποιήσει -έπειτα από λειτουργία μόλις τριών δευτερολέπτων- τους κινητήρες της που θα «φρέναραν» την πτώση της. Αυτό είχε ως συνέπεια την ελεύθερη πτώση της βάρους 600 κιλών ρομποτικής συσκευής. Ο μικρός κρατήρας που άνοιξε πέφτοντας και τα διασκορπισμένα συντρίμμια εντοπίστηκαν αργότερα από αμερικανικό δορυφόρο.

Επρόκειτο για ένα στιγμιαίο τεχνικό σφάλμα, το οποίο όμως ήταν αρκετό για να τροφοδοτήσει με εσφαλμένα στοιχεία το σύστημα πλοήγησης του «Schiaparelli», με συνέπεια η συσκευή να νομίζει ότι βρίσκεται σε αρνητικό υψόμετρο, αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016, 10:54