Τουλάχιστον 70 Σύροι υπήκοοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές και αντιμετωπίζουν δίωξη για τρομοκρατικές κατηγορίες μετά την έναρξη της εισβολής της Τουρκίας στις 9 Οκτωβρίου στη βορειοανατολική Συρία.

Νομικοί εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές της Συρίας αναφέρουν ότι οι Σύροι κρατούνται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και έχουν υποστεί βασανιστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Hidayet Enmek, δικηγόρος που ενεργούσε για λογαριασμό πέντε από τους κρατούμενους, δήλωσε στο Al-Monitor ότι οι πελάτες του είχαν βασανιστεί κατά την ανάκρισή τους.

Οι περισσότεροι πιστεύεται ότι κρατούνται στη φυλακή μέγιστης ασφάλειας Hilvan στην επαρχία Sanliurfa.

Η πλειονότητα των φυλακισμένων Σύρων είναι Άραβες. Ωστόσο υπάρχουν μερικοί Τούρκοι πολίτες και μαχητές του ΡΚΚ μεταξύ των 106 ατόμων που μεταφέρθηκαν από τη Συρία στην Τουρκία, διευκρίνισε ο Ένμεκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι προσπάθησαν να κάνουν χρήση των νόμων της μετάνοιας της Τουρκίας. «Είναι πολύ φτωχοί και δεν έχουν κάποιο μέσο να λάβουν χρήματα από τις οικογένειές τους. Δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα βασικά πράγματα όπως σαπούνι και εσώρουχα, τα οποία πωλούνται στην καντίνα της φυλακής» πρόσθεσε.

H περίπτωση του Osman Kavala

Σε απάντηση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην περίπτωση του πολιτικού κρατουμένου Osman Kavala, το Freedom House εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 «Με την απόρριψη από το δικαστήριο του αιτήματος της τουρκικής κυβέρνησης για παραπομπή της υπόθεσης του Kavala, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από τον περασμένο Δεκέμβριο να χαρακτηρίσει τη φυλάκιση του Kavala ως εμφορούμενη από πολιτικά κίνητρα είναι πλέον οριστική» δήλωσε ο Marc Behrendt, διευθυντής των προγραμμάτων Europe and Eurasia House του Freedom House.

«Ο Osman Kavala έχει περάσει περισσότερες από 900 ημέρες στη φυλακή, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε έχει καταδικαστεί για έγκλημα. Η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τον απελευθερώσει αμέσως».

Ιστορικό

Στις 12 Μαΐου 2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να μην προχωρήσει στην απόφασή του σχετικά με τη σύλληψη του φιλάνθρωπου Osman Kavala, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενο συμπέρασμα του ΕΔΑΔ ότι ο Kavala συνελήφθη για πολιτικά κίνητρα.

Ο Kavala συνελήφθη την 1η Νοεμβρίου 2017, με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης μέσω της φερόμενης συμμετοχής του στις διαδηλώσεις του 2013 στο εθνικό πάρκο Gezi. Στις 10 Δεκεμβρίου 2019, το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι ο φιλάνθρωπος Kavala συνελήφθη χωρίς λογική υποψία και το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν εξέτασε την αίτησή του εντός εύλογου χρονικού διαστήματος παρά τη δήλωση ότι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως από τη φυλακή. Στις 18 Φεβρουαρίου 2020, τουρκικό δικαστήριο αθώωσε εννέα κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένου του Kavala, από κατηγορίες που σχετίζονται με διαμαρτυρίες στο πάρκο Gezi.

Ωστόσο ο Kavala εκλήθη αργότερα εκείνη την ημέρα λόγω κατηγοριών κατασκοπείας σχετικά με το πραξικόπημα του 2016 και έτσι ουσιαστικά παρακάμφθηκε η απόφαση του ΕΔΑΔ να απελευθερωθεί αμέσως. Συνεπώς ο Kavala παραμένει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής μέχρι σήμερα.

(Η Τουρκία βαθμολογείται ως ΜΗ Ελεύθερη στην «Ελευθερία στον Κόσμο 2020» στο Διαδίκτυο 2019).

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης