Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 16:36 ώρα Ελλάδας, 61 χλμ. ανατολικά της περιοχής Namie, στην Ιαπωνία, σύμφωνα το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Το εστιακό βάθος του σεισμού εκτιμάται πως ήταν 49 χιλιόμετρα, πρόσθεσε το κέντρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι.

Αναφέρθηκε επίσης διακοπή της ηλεκτροδότησης σε συνοικίες του Τόκιο.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Τόκιο. Τα κτήρια σείστηκαν έντονα. Δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές για θύματα. Η προειδοποίηση για τσουνάμι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας παλιρροϊκού κύματος ύψους ενός μέτρου. Η προειδοποίηση αφορά κυρίως τις νομαρχίες της Φουκουσίμα και Μιγιάγκι. Ήδη ομάδες τεχνικών ελέγχουν όλα τα σημεία κλειδιά του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ο οποίος επλήγη καίρια από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ πριν από 11 χρόνια. Η δόνηση είχε τότε καταστρέψει το σύστημα ψύξης του σχάσιμου υλικού στον πυρήνα του εργοστασίου με εφιαλτικές επιπτώσεις για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να εκτιμήσει την έκταση τυχόν ζημιών μετά τον σεισμό, που συγκλόνισε μεγάλες περιοχές της Ιαπωνίας. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασώσουμε πληγέντες (από τον σεισμό) και να επικοινωνήσουμε κατάλληλα τις πληροφορίες», είπε.

Η Tokyo Electric Power Company δήλωσε ότι περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, συμπεριλαμβανομένων 700.000 στην πρωτεύουσα, και ότι ελέγχει την κατάσταση των αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα και σε άλλους σταθμούς, μετέδωσε το NHK.

Δεν έχουν αναφερθεί ακόμη ζημιές σε αυτά ή σε διυλιστήρια πετρελαίου στην ακτή, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Περίπου 156.000 σπίτια έμειναν επίσης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στα βορειοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με την εταιρεία Tohoku Power Electric.

Η σιδηροδρομική εταιρεία JR East, η οποία εξυπηρετεί τη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε σημαντικές διακοπές στο δίκτυό της.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης