Σκληρές μάχες στρατού-ανταρτών για το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015, 15:09
Σκληρές μάχες στρατού-ανταρτών για το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ
Σφοδρές μάχες διεξάγονται και σήμερα στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, όπου ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως έχει ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του, καθώς και ότι απώθησε την επίθεση των φιλορώσων ανταρτών. Παράλληλα, ένα μέρος της πόλης έχει παραλύσει από τους βομβαρδισμούς, καθώς πυρά βαρέων όπλων ακούγονταν στο κέντρο του Ντονέτσκ σε όλη τη διάρκεια της νύκτας και εντάθηκαν περαιτέρω γύρω στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Τα περισσότερα από τα πυρά ακούγονταν από το αεροδρόμιο, αλλά τουλάχιστον δύο φορές οβίδες έπεσαν πολύ πιο κοντά στο κέντρο της πόλης, όπου οι δημόσιες μεταφορές έπαψαν σήμερα να λειτουργούν και τα καταστήματα έκλεισαν, όπως στις συνοικίες που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), "τα ουκρανικά στρατεύματα πήραν διαταγή να ανοίξουν μαζικά πυρ εναντίον των γνωστών θέσεων των αυτονομιστών", έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ένας σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, ο Γιούρι Μπιριούκοφ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου.

Χθες ο στρατός, με τη βοήθεια τουλάχιστον δέκα αρμάτων μάχης, σταμάτησε την επίθεση των ανταρτών και δημιούργησε ένα διάδρομο για την αποστολή ενισχύσεων στο αεροδρόμιο και την απομάκρυνση των θυμάτων -δύο ή τρεις νεκροί, ανάλογα με τις πηγές και περίπου 20 τραυματίες, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Στις μάχες πήρε μέρος τουλάχιστον ένα άρμα μάχης των ανταρτών, σύμφωνα με αναφορές της ουκρανικής πλευράς.Οι αυτονομιστικές δημοτικές αρχές του Ντονέτσκ έκαναν σήμερα λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς αμάχους και πέντε τραυματίες μέσα σε 24 ώρες ενώ σύμφωνα με κατοίκους βομβαρδίζονται οι βορειοδυτικές συνοικίες της πόλης. "Σε όλη τη διάρκεια της νύκτας, οβίδες πετούσαν κοντά στην πολυκατοικία μας. Το πυροβολικό των ανταρτών βάλλει από μια συνοικία με κατοικίες προς το αεροδρόμιο. Σήμερα το πρωί, τζάμια έσπασαν από τις εκρήξεις. Όλα σείονται. Φοβόμαστε πολύ", αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κάτοικος του Ντονέτσκ, η οποία ζήτησε να μην αναφερθεί το επώνυμό της.

Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια "μαζική επιχείρηση" στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας και ανακατέλαβαν σχεδόν όλο το έδαφος του αεροδρομίου του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία που είχαν χάσει από τους αυτονομιστές τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο. "Ελήφθη η απόφαση για μια μαζική επιχείρηση ... Επιτύχαμε να καθαρίσουμε σχεδόν εντελώς το έδαφος του αεροδρομίου, το οποίο ανήκει στο έδαφος των ουκρανικών δυνάμεων όπως αυτό προσδιορίζεται από τις στρατιωτικές γραμμές διαχωρισμού", δήλωσε ο Λισένκο στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο Λισένκο πρόσθεσε πως η επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων επανέφερε τις γραμμές μάχης κοντά στο αεροδρόμιο στο προηγούμενο στάτους κβο και πως έτσι ο ουκρανικός στρατός δεν παραβίασε το ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων του Μινσκ που συμφωνήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με τη Ρωσία και τους αυτονομιστές ηγέτες.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015, 15:24