«Η Τεχεράνη θα εξοντώσει το Ισραήλ, εάν εκείνο εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Σύρο ομόλογό του, αργά χθες το βράδυ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Συρία – ένας σημαντικός σύμμαχος του Ιράν στην περιοχή- κατηγόρησε το Ισραήλ ότι οδηγεί τη Μέση Ανατολή σε νέα πολεμική σύρραξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ αλ-Χαρίρι, σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε χθες Τετάρτη, δήλωσε ότι ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποιούν καθημερινώς επιδρομές στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, δημιουργώντας έτσι μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Ο Αχμαντινεζάντ, ο οποίος έχει πολλές φορές προβλέψει την επικείμενη διάλυση του εβραϊκού κράτους, είπε ότι το Ιράν θα παραμείνει στο πλευρό των γειτονικών του χωρών, ανάμεσά τους η Συρία, ο Λίβανος και η Παλαιστίνη.

Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και αναφέρεται σ’ αυτό ως σιωνιστικό καθεστώς. Το Ισραήλ θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ως μία υπαρξιακή απειλή και δεν έχει αποκλείσει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, εάν η διπλωματία αποτύχει να επιφέρει λύση στη διαμάχη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν, ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου, δηλώνει ότι θα αντεπιτεθεί, εάν δεχθεί επίθεση στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, που, όπως υποστηρίζει, είναι τμήμα ενός ειρηνικού ενεργειακού προγράμματος, το οποίο όμως η Δύση υποπτεύεται ότι στοχεύει στην κατασκευή βομβών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης