Για πολιτικά υποκινούμενη δίκη και – κατ’ επέκταση – καταδίκη έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα, αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου της Λιουμπλιάνα για τον ρόλο του στο σκάνδαλο «Patria», και προανήγγειλε «αγώνα μέχρι τέλους» για την ανατροπή της.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα και δύο συγκατηγορούμενοί του κρίθηκαν χθες ένοχοι για τα αδικήματα της δωροληψίας και της δωροδοκίας κατά τη σύναψη συμφωνίας με τη φινλανδική αμυντική βιομηχανία «Patria» για την προμήθεια 135 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Ο πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών, ενώ του επιβλήθηκε και πρόστιμο ύψους 37.000 ευρώ. Η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη και τόσο ο Γιάνσα όσο και οι δύο συγκατηγορούμενοί του ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση αποτελεί ντροπή για τη χώρα, τόνισε ο Γιάνσα σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου κάνοντας λόγο για πολιτική απόφαση που «συντάχθηκε εκ των προτέρων στο Μούργκλε, (περιοχή της Λιουμπλιάνας) από γνωστούς συντάκτες» (σ.σ.: εννοώντας τον τόπο κατοικίας του πρώτου προέδρου της Σλοβενίας, Μίλαν Κούτσαν).

Ο αρχηγός του SDS δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα, αρχίζοντας με την άσκηση έφεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης εις βάρος του εντός 15 ημερών, όπως επίσης και «όλα τα πολιτικά μέσα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι εννοεί. Αρκέστηκε να πει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα πολιτικά μέσα στο κομμάτι που αφορά στην πολιτικά υποκινούμενη δίκη και την ανατροπή της καταδικαστικής απόφασης. «Αυτή η απόφαση δεν πρόκειται να παραμείνει, επειδή δεν ευσταθεί» διεμήνυσε.

Σε δηλώσεις του αργότερα στον τηλεοπτικό σταθμό POP TV ανέφερε ως παράδειγμα πολιτικού μέσου τη σύσταση Επιτροπής της Βουλής που θα ερευνήσει την υπόθεση διαφθοράς, από την αρχή της συμφωνίας για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων, την περίοδο που δεν ήταν πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον Γιάνσα, η απόφαση «ήταν χαστούκι στο πρόσωπο εκείνων που πίστευαν ότι η Σλοβενία είναι κράτος δικαίου και ότι οι πολιτικά υποκινούμενες δίκες δεν είναι πλέον πιθανές». «Δυστυχώς», είπε, «κάναμε λάθος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για ακόμη μία φορά επανέλαβε ότι το εις βάρος του κατηγορητήριο και η απόφαση του δικαστηρίου είναι αόριστα και αναρωτήθηκε πώς μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του από ασαφείς κατηγορίες: «Πώς να εξηγήσω ότι δεν ήμουν σε άγνωστο μέρος, μία άγνωστη μέρα; Πώς να εξηγήσω ότι δεν έλαβα υπόσχεση για ανταμοιβή με έναν απροσδιόριστο τρόπο επικοινωνίας;». Ο Γιάνσα υποστήριξε ότι δεν ήρθε ποτέ σε επικοινωνία με τους ανθρώπους που εμπλέκονται στο σκάνδαλο και ότι για πρώτη φορά άκουσε για την εταιρεία «Rotis», συνεργάτη της «Patria», στη Σλοβενία από τα ΜΜΕ.

Όπως ισχυρίστηκε, εκείνοι που έχουν τα χρήματα από τη συμφωνία με τη φινλανδική αμυντική βιομηχανία δεν δικάστηκαν ή παραπέμφθηκαν σε ήσσονος σημασίας δίκες ή έχουν εξαφανιστεί. «Ο ένας βρίσκεται στον Καναδά» είπε, αναφερόμενος στον Βάλτερ Βολφ, σλοβενικής καταγωγής επιχειρηματία που καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης, επειδή δεν παρέστη στη δίκη για το σκάνδαλο «Patria».

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης