Την προτομή του κομμουνιστή αξιωματούχου, Μπόρις Κίντριτς (1912-1953), έκλεψαν άγνωστοι από πάρκο της μικρής πόλης Κιντρίτσεβο στην Ανατολική Σλοβενία, που φέρει το όνομά του. Το περιστατικό αυτό αναζωπύρωσε τις συζητήσεις για τα μνημεία της κομμουνιστικής περιόδου στη χώρα.

Η μπρούτζινη προτομή εκλάπη από το κέντρο της πόλης Κιντρίτσεβο την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, αλλά έγινε αντιληπτή από την αστυνομία, με τρεις ημέρες καθυστέρηση. Μάλιστα, στα Μ.Μ.Ε. δημοσιεύθηκαν σενάρια, που αναφέρουν ότι οι δράστες ήταν κλέφτες μετάλλων, αλλά και εικασίες ότι πρόκειται για ενέργεια αντικομμουνιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος της πόλης, Άντον Λέσκοβσεκ, ο οποίος στηρίζεται από το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), που τηρεί σκληρή αντικομμουνιστική στάση, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι πρόκειται για πράξη με πολιτικό υπόβαθρο και υποστήριξε ότι πρόκειται για απλή κλοπή.

«Εγώ το θεωρώ προστατευόμενο μνημείο και ποτέ δεν σκέφτηκα ότι πρέπει να απομακρυνθεί. Αλλά έχουν διατυπωθεί προτάσεις για την απομάκρυνσή του» δήλωσε στην εφημερίδα «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης