Σουηδία-ΕΕ-Covid-19: Αυξημένος ο κίνδυνος κατάρρευσης των συστημάτων υγείας, προειδοποιεί το ECDC

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020, 03:49
Σουηδία-ΕΕ-Covid-19: Αυξημένος ο κίνδυνος κατάρρευσης των συστημάτων υγείας, προειδοποιεί το ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προειδοποίησε την Πέμπτη ότι υπάρχει «αυξημένος» κίνδυνος να καταρρεύσει το σύστημα υγείας στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της επιδημίας του Covid-19.

«Ο κίνδυνος να ξεπεραστούν οι δυνατότητες των συστημάτων υγείας στην ΕΕ/ΕΕΑ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός των επόμενων εβδομάδων θεωρείται υψηλός», αναφέρει σε ανακοίνωσή της αυτή η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στη Σουηδία.

Η υπηρεσία καλεί τις χώρες μέλη της να θέσουν σε εφαρμογή σειρά μέτρων για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η καραντίνα των επιβεβαιωμένων ή ύποπτων κρουσμάτων και η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων.

Το ECDC συνιστά επίσης να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας στους χώρους εργασίας και να ακυρωθούν όλες οι μη αναγκαίες μετακινήσεις και συγκεντρώσεις. Μέτρα πρέπει να ληφθούν και στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένου και του κλεισίματός τους.

Τέλος, προτείνει την εφαρμογή μιας «υγειονομικής περιμέτρου» γύρω από τις κατοικημένες ζώνες όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη έγραψε στο Twitter ότι «περισσότερο από ποτέ» απαιτείται τώρα να ληφθούν μέτρα σε όλη την ΕΕ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. «Πολλές χώρες μέλη έχουν ήδη λάβει μέτρα, που επηρεάζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και την οικονομία», παραδέχτηκε.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020, 05:13