Σρι Λάνκα: Στους 177 οι νεκροί - Αντιμέτωποι με την απειλή ασθενειών οι επιζώντες

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017, 22:14
 Σρι Λάνκα: Στους 177 οι νεκροί - Αντιμέτωποι με την απειλή ασθενειών οι επιζώντες
Χιλιάδες επιζώντες από τις καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις που έπληξαν τη Σρι Λάνκα βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή ασθενειών που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για την ζωή τους, όπως ο δάγκειος πυρετός, προειδοποίησαν σήμερα φιλανθρωπικές οργανώσεις, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι κατακλυσμιαίες βροχές που σάρωσαν τη νήσο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις στο νοτιοδυτικό της τμήμα. Τουλάχιστον 177 άνθρωποι σκοτώθηκαν και επλήγησαν σχεδόν 500.000 άλλοι.

Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των 100 και πλέον ανθρώπων που παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ στρατιώτες με βάρκες και ελικόπτερα προσπαθούν να προσεγγίσουν τα πλημμυρισμένα χωριά για να διανείμουν τρόφιμα και καθαρό νερό στους πλημμυροπαθείς.
Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις προειδοποιούν για τις αυξανόμενες απειλές για την υγεία των πολιτών.

«Η απειλή των ασθενειών που προέρχονται από τα ύδατα μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς 100.000 και πλέον άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, πολλοί εκ των οποίων διαμένουν» σε πλημμυρισμένα καταφύγια, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, δήλωσε ο Κρις Μακάιβορ, επικεφαλής του παραρτήματος της ΜΚΟ Save the Children στη Σρι Λάνκα, στο Thomson Reuters Foundation.

«Ανησυχώ ιδίως για το ενδεχόμενο να δούμε περιστατικά δάγκειου πυρετού εξαιτίας των πλημμυρών, καθώς τα λιμνάζοντα νερά αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη κουνουπιών. Είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι κοινότητες που έχουν ήδη χάσει τόσα πολλά».

Οι επιδημίες ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός και η χολέρα, όπως και νόσων όπως η διάρροια και η δυσεντερία, αποτελούν συχνά απειλή την επομένη των πλημμυρών, σύμφωνα με ειδικούς.

Το υπουργείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών της Σρι Λάνκα γνωστοποίησε ότι 558.000 άνθρωποι στις 15 εκ των συνολικά 25 περιφερειών της χώρας επλήγησαν από τα ακραία φυσικά φαινόμενα. Χωριά και πόλεις πλημμύρισαν, χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν και αγροτικές καλλιέργειες χάθηκαν κάτω από τα λασπόνερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017, 22:14