Τεράστια είναι τα ποσοστά παιδικής εργασίας στο Αφγανιστάν σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (Δ.Ο.Ε.). Ειδικότερα, το 56% των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κατασκευής τούβλων είναι ανήλικοι το 47% είναι 14 ετών ή και νεότεροι. Στην έρευνα της Δ.Ο.Ε., οργάνωσης που συνδέεται με τον Ο.Η.Ε., αναφέρεται ότι οι υψικάμινοι που παράγουν τούβλα αντλούν εργατικό δυναμικό κατά κύριο λόγο από τις χιλιάδες χρεωμένες οικογένειες, οι οποίες δανείστηκαν χρήματα για να καλύψουν τις στοιχειώδεις τους ανάγκες ή έκτακτα έξοδα από ιατρικές υπηρεσίες ως γάμους και κηδείες. Αποτέλεσμα είναι οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους να εργαστούν προκειμένου να ξεπληρώσουν τα χρέη τους.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο στις επαρχίες Νανγκαρχάρ και Καμπούλ όπου και διαπιστώθηκε ότι 64% των μελών των οικογενειών με τις οποίες οι ερευνητές ήλθαν σε επαφή εργάζονται σε βιοτεχνίες ή εργοστάσια κατασκευής τούβλων για ως και 11 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό για 35 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αντιμέτωπες με ένα χρέος που είναι αδύνατο να αποπληρωθεί, οι οικογένειες καταλήγουν ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλη τους την διαθέσιμη εργατική δύναμη, έστω κι αν αυτό μακροπρόθεσμα προκαλεί ζημιά, για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες», επισημαίνεται στο κείμενο.

«Εξαιτίας της ανάγκης και της ακραίας φτώχειας, οι οικογένειες στέλνουν τα παιδιά τους να δουλέψουν στις υψικαμίνους», προστίθεται.

Οι ενήλικες όσο και οι ανήλικοι εργαζόμενοι δουλεύουν για πάνω από 70 ώρες την εβδομάδα, υπό εξαιρετικά σκληρές συνθήκες. Ο μέσος ημερήσιος μισθός για κάθε ενήλικα είναι ως και 8,50 δολ. Η.Π.Α..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μέσος ημερήσιος μισθός για κάθε παιδί είναι περίπου 6 δολάρια, σύμφωνα με τη Δ.Ο.Ε..

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης