Ένας βαριά ασθενής κρατούμενος της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ -του οποίου η κατάσταση της υγείας είχε προκαλέσει κύμα κινητοποιήσεων σε Ισπανία και Γαλλία- τερμάτισε σήμερα την απεργία πείνας που πραγματοποιούσε εδώ και δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος μίας ομάδας στήριξής του.

«Αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στη ζωή του», τόνισε ο Χον Γκαράι, εκπρόσωπος του συλλόγου υπεράσπισης των βάσκων κρατουμένων Ερίρα. Μιλώντας σε ΜΜΕ στη Δονόστια (Σαν Σεμπαστιάν), ο Γκαράι αναφέρθηκε στην εξόχως «εύθραυστη κατάσταση της υγείας» του Γιόσου Ουριβετσεβερία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κρατούμενος είχε καταδικασθεί το 1998 σε κάθειρξη 32 ετών για την απαγωγή του σωφρονιστικού λειτουργού Χοσέ Αντόνιο Ορτέγα Λάρα, τον οποίο είχε κρατήσει όμηρο επί 532 ημέρες.

Ήδη σοβαρά άρρωστος, ο Ουριβετσεβερία είχε ξεκινήσει απεργία πείνας στις 8 Αυγούστου προκειμένου να του επιτραπεί η υπό όρους ελευθερία.

Σύμφωνα με την ιατρική έκθεση που παρήγγειλε το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αποφασίσει για την αποφυλάκισή του, ο Ουριβετσεβερία πάσχει από «ανίατη» μορφή καρκίνου και έχει μία στις δέκα πιθανότητες να επιβιώσει για πάνω από έναν χρόνο. Το υπουργείο του ενέκρινε από την Παρασκευή ένα καθεστώς ημιελευθερίας, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την υπό όρους αποφυλάκιση, για την οποία απομένει να αποφασίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση Ουριβετσεβερία ξεσήκωσε έναν ορυμαγδό κινητοποιήσεων συμπαράστασης μεταξύ των 700 κρατουμένων της ΕΤΑ στις φυλακές της Ισπανίας και της Γαλλίας, εκ των οποίων οι 200 αποφάσισαν, την ίδια ημέρα με εκείνον, να ξεκινήσουν απεργία πείνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης