Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να απομακρύνει τον σύμβουλο για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, εξακολουθεί να  κυριαρχεί στα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης. 

Όπως γράφει το www.rollingstone.com/, το  γεράκι είναι ένα αρπακτικό πουλί μεσαίου μεγέθους, ένα ευγενές πτηνό που παίζει ζωτικό ρόλο σε πολλά οικοσυστήματα. Ο John Bolton, αντίθετα, είναι εγκληματίας πολέμου, ένας άνδρας που περιγράφεται καλύτερα ως βαμμένος από  το αίμα αθώων μουσουλμανοπαίδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν υπήρχε δικαιοσύνη στον κόσμο, ο Μπόλτον θα είχε παραδοθεί στην ιρακινή κυβέρνηση, ίσως για να κάνουν ό,τι έκαναν οι Ισραηλινοί στον Eichmann.

Σε αντίθεση με ορισμένους αρχιτέκτονες του πολέμου στο Ιράκ, ο οποίος είχε την ευπρέπεια να εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή, ο Μπόλτον συνέχισε να υπερασπίζεται σθεναρά τη συνειδητοποίηση που έκανε ως πρέσβης του George W. Bush στα Ηνωμένα Έθνη, ακόμα και όταν οργισμένος ακούραστα για πόλεμο με το Ιράν και την Β. Κορέα και τη Βενεζουέλα ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Trump.

Αν ο Τραμπ θέλει δεύτερη θητεία, ο Μπόλτον έπρεπε να φύγει

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρόεδροι που αναλαμβάνουν τη δουλειά στη σκιά αντιλαϊκών πολέμων δεν ανέχονται πολύ πολεμικούς συμβούλους. Για να καταλάβουμε γιατί ο John Bolton δεν είναι πλέον σύμβουλος της Donald Trump για την εθνική ασφάλεια, αξίζει να κοιτάξουμε πίσω 37 χρόνια Την αναχώρηση άλλου γερουσιαστή από άλλη ρεπουμπλικανική διακυβέρνηση.

Ο σύμβουλος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Αλέξανδρος Χάιγκ και ο πρόεδρος ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Όταν ο Bolton ανέλαβε καθήκοντα στην διακυβέρνηση Τραμπ, ήταν αποφασισμένος να αντιστρέψει όσα είδε ως ιρανικά κέρδη στη Μέση Ανατολή. Όταν ο Haig είχε αναλάβει καθήκοντα στην διακυβέρνηση του Reagan, ήταν αποφασισμένος να αντιστρέψει αυτό που είδε ως σοβιετικά κέρδη στην Κεντρική Αμερική.

 Όπως και ο Μπόλτον, ο οποίος ζήτησε βομβιστική επίθεση στο Ιράν, ο Haig πρότεινε ότι η μετατροπή της κομμουνιστικής παλίρροιας στο ημισφαίριο της Αμερικής ίσως απαιτεί επίθεση στην Κούβα. “Δώστε μου τη λέξη και θα κάνω αυτό το νησί έναν γαμ… χώρο στάθμευσης”, είχε δηλώσει ο Haig στο Αναπληρωτή Αρχηγό του Σώματος του Λευκού Οίκου Michael Deaver, ( σύμφωνα με το βιβλίο του Lou Cannon, Πρόεδρος Reagan: Ο Ρόλος μιας Ζωής»). “Έχετε μια ομάδα αδελφών από τη CIA, την Άμυνα και τον Λευκό Οίκο και δημιουργήσατε μια στρατηγική για την ανατροπή του Κάστρο”, είχε προτρέψει ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Robert McFarlane.

Έτσι δεν μπόρεσε να κρατήσει την θέση του για πολύ κι ο Τζον Μπόλτον. Αλλά οι  πρόεδροι που αναλαμβάνουν καθήκοντα στη σκιά των αντιλαϊκών πολέμων δεν ανέχονται πολύ επί μακρόν πολεμοκάπηλους συμβούλους.

Με τον ιέρακα John Bolton εκδιωχθέντα από τη φωλιά του Λευκού Οίκου, υπάρχουν εικασίες από  μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο Πρόεδρος Donald Trump μπορεί επιτέλους να ψάχνει για φτερούγες περιστεράς στην εξωτερική πολιτική.

Το Ιράν, το μεγάλο αγκάθι που ήταν η αποφασιστική στιγμή για την απομάκρυνση Μπόλτον υποστηρίζει ότι το γεγονός καθ΄’ εαυτό, δεν έχει σημασία. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν έχει αλλάξει την κατηγορηματική της θέση, δηλαδή ότι οι συνομιλίες με την Ουάσινγκτον μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο όταν οι ΗΠΑ τερματίσουν τον οικονομικό τους πόλεμο και επιστρέψουν στην τήρηση του διεθνούς πυρηνικού συμφώνου του 2015.

Με δεδομένο  τον χαρακτήρα του Προέδρου Trump, είναι πάντα δύσκολο να διαβάσετε ποιες είναι οι προθέσεις του. Αλλά φαίνεται εύλογο ότι ο πρόεδρος ακολουθπωντας τακτική showbiz θέλει να ξεκινήσει με μερικές επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2020.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης