Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, καθώς ανθρωπιστικές οργανώσεις του ζητούν επίμονα να καλέσει επείγουσα βοήθεια από το εξωτερικό, για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν σαρώσει την ρωσική επικράτεια.

«Σήμερα έγινε σαφές ότι το υπάρχον σύστημα στη χώρα δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί μαι τέτοια κατάσταση ανάγκης» αναφέρεται σε ανοικτή επιστολή που υπογράφεται από την πρόεδρο της Ομάδας του Ελσίνκι, Lyudmila Alexeyeva και τον πρώην διαφωνούντα, Sergei Kovalev.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χρειάζεται μια μεγάλης έκτασης διεθνής ανθρωπιστική επιχείρηση, για να σωθούν τόσο οι ανθρώπινες ζωές όσο και η φύση», εκτιμούν οι υπογράφοντες την επιστολή και συνεχίζουν: «Είναι φανερό ότι η χώρα δεν διαθέτει αρκετά μέσα για να αντιμετωπίσει τις φωτιές».

«Δεν διαθέτουμε παρά μόνο τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν πάνω από 200», προστίθεται στην ίδια επιστολή και επισημαίνεται: «Για να αποφευχθεί μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά και τεχνολογική, είστε υποχρεωμένος να ζητήσετε επείγουσα βοήθεια από τους ηγέτες κρατών, που έχουν πείρα στις μάχες κατά των πυρκαγιών σε δάση».

Σύμφωνα με ειδικούς, ο καπνός από τις φωτιές και ο μεγάλος καύσωνας που διαρκούν εδώ και πολλές ημέρες, ενδέχεται να προκαλέσουν μια τεράστια οικολογική καταστροφή, αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης