Τι κι αν ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ, με την οικονομική υποστήριξη του λόρδου Κάρναβον, βρήκε ασύλητο τον τάφο του Τουταγχαμών. Η νεκρική μάσκα του διάσημου φαραώ δεν έμελλε να γλιτώσει από τους… ατζαμήδες υπαλλήλους του Αρχαιολογικού Μουσείου του Καΐρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, οι απρόσεκτοι εργαζόμενοι προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στο -ηλικίας 3.000 ετών- πολύτιμο κομμάτι της αιγυπτιακής ιστορίας. Ειδικότερα, έσπασαν το χαρακτηριστικό μπλε και χρυσό μούσι που δεσπόζει στην ολόχρυση μάσκα. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν η ζημιά προκλήθηκε κατά τη μεταφορά του αντικειμένου από και προς τις προθήκες ή κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης.
Ωστόσο, τα χειρότερα δεν είχαν έρθει. Χωρίς να χάσουν στιγμή και προσπαθώντας να αποκαταστήσουν άμεσα τη ζημιά, οι υπάλληλοι χρησιμοποίησαν… σούπερ κόλλα στιγμής, που κυκλοφορεί στο εμπόριο, για να βάλουν εκ νέου πίσω στη θέση της τη γενειάδα. Ανταποκριτής του BBC ανέφερε πως η κολλητική ουσία είναι εμφανής ανάμεσα στη γενειάδα και την υπόλοιπη μάσκα. Αυτόπτης μάρτυρας τόνισε σε δηλώσεις του πως κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης της ζημιάς ένας από τους υπαλλήλους χρησιμοποίησε… σπάτουλα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προκαλώντας -όπως είναι λογικό- γρατσουνιές στην επιφάνεια της μάσκας.

Η κόλλα στη νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών

Η νεκρική μάσκα, σε συνδυασμό με την ολόχρυση σαρκοφάγο και τα υπόλοιπα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στον τάφο του Τουταγχαμών στις 26 Νοεμβρίου του 1922, αποτελούν τη… ναυαρχίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου του Καΐρου, προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατ. τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητάς της αποτελεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης και των μαζικών διαδηλώσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ (Φεβρουάριος 2011), πάνοπλοι στρατιώτες φρουρούσαν τους χώρους του μουσείου, δείχνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα αντικείμενα που άνηκαν στον 19χρονο φαραώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το BBC, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τις συνθήκες πρόκλησης των ζημιών στη νεκρική μάσκα καθώς και για τον τρόπο αποκατάστασής τους.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης