Τα σχέδια για νέες κατοικίες σε εβραϊκούς οικισμούς στη ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη πλήττουν την ”εμπιστοσύνη” των Ευρωπαίων στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για το “τελικό καθεστώς” ενός παλαιστινιακού κράτους και τα “οριστικά σύνορά” του. Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι μία από τις πιο σαφείς που διατυπώνει, απέναντι στη συνέχιση του ισραηλινού εποικισμού στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Ράις, το θέμα το συνόρων πρέπει να “διαπραγματευτούν οι δύο πλευρές και στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ”. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε από την πλευρά του ότι ο ισραηλινός εποικισμός “αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο” στην ειρηνευτική διαδικασία. Είναι το έκτο ταξίδι, από την αρχή του έτους, που πραγματοποιεί η Κοντολίζα Ράις στην Μέση Ανατολή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης