Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, θα έχει διαβουλεύσεις σήμερα στη Ρωσία για την Λιβύη με την διεθνή ομάδα επαφής, όπως ανακοίνωσε το νοτιοαφρικανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η συμμετοχή του προέδρου Ζούμα σε αυτή την σύνοδο πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, καθώς είναι μέλος της αρμόδιας επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στα τέλη Μαΐου, ο Ζούμα ως απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης μετέβη στην Τρίπολη για να συναντήσει τον Μουαμάρ Καντάφι και να επιχειρήσει μια διαμεσολάβηση. Ωστόσο, οι προσπάθειές του για τον τερματισμό του πολέμου στη Λιβύη απέτυχαν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι στις συνομιλίες στη Ρωσία θα μετάσχουν όλα τα μέλη της ομάδας επαφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διεθνής ομάδα επαφής για την Λιβύη συγκροτήθηκε στο Λονδίνο στις 29 Μαρτίου. Περιλαμβάνει όλες τις χώρες που μετέχουν στην εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Στην τελευταία σύνοδό της στις 5 Μαΐου στη Ρώμη είχε αποφασίσει τη σύσταση ενός ταμείου βοηθείας για τους λίβυους εξεγερμένους.

Το υπουργείο προέβη στην ανακοίνωση αυτή, ενώ ο Ζούμα αναχωρούσε από την Ισημερινή Γουινέα όπου μετείχε σε διάσκεψη της Αφρικανικής Ένωσης κατά την οποία υιοθετήθηκε κείμενο που θα χρησιμεύσει ως βάση στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των λιβυκών πλευρών. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Μπορούμε τώρα να πούμε ότι θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις στην Αντίς Αμπέμπα και πιστεύουμε ότι θα έχουμε την απαραίτητη στήριξη όλου του κόσμου», δήλωσε στο τέλος της 17ης διάσκεψης της Αφρικανικής Ένωσης στο Μαλαμπό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης