Στη Συρία μέσω... Ρωσίας στρέφονται τα βλέμματα

Στη Συρία μέσω... Ρωσίας στρέφονται τα βλέμματα
Στην εξεύρεση λύσης που θα δώσει ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι μέσα 21 μήνες, «στρατεύεται» η Ρωσία.

Το επίκεντρο των διπλωματικών προσπαθειών μεταφέρεται στη Μόσχα, καθώς εκεί μετέβη αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ Μοκτάντ, και μετέπειτα θα τον ακολουθήσει ο ειδικός απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας για τη Συρία, Λακχντάρ Μπραχίμι.

Ο κ. Μπραχίμι αναμένεται στη Μόσχα το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ο οποίος έχει χρεωθεί την υπόθεση της Συρίας για λογαριασμό του Κρεμλίνου.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας μετέβη στη Μόσχα από τη Βηρυτό, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή από το αεροδρόμιο της λιβανικής πρωτεύουσας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS έκανε λόγο, από την πλευρά του, σήμερα για μια περιοδεία «αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης» στη Μόσχα, η οποία έως τώρα ήταν ο στενότερος σύμμαχος του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την επίσκεψη του επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, Μοχάμεντ Αμρ, για συνομιλίες που θα ξεκινήσουν σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της Συρίας.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται από τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» έκαναν λόγο αυτήν την εβδομάδα περί συμφωνίας μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα έχει όλες τις εξουσίες αλλά και τη διατήρηση του Άσαντ μέχρι το 2014, κάτι που δεν δέχεται η αντιπολίτευση, ενώ σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα το καθεστώς Άσαντ είναι σε διαρκή αποσύνθεση.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ανέφερε την αποστασία του επικεφαλής της συριακής στρατιωτικής αστυνομίας, Αμπντέλ Αζίζ αλ-Γιασέμ Χαλάλ. Χωρίς να επιβεβαιώνει αυτήν την αποστασία, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μετέφερε τη διαπίστωση ότι θα ήταν «ακόμη ένα σημάδι της κατάρρευσης του καθεστώτος μέσα από τον εσωτερικό κύκλο του Άσαντ, κάτι που καθιστά εμφανές το γεγονός ότι η πτώση είναι αναπόφευκτη».


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012, 10:16