Στη Βιέννη την Παρασκευή ο Κέρι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015, 08:39
Στη Βιέννη την Παρασκευή ο Κέρι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα μεταβεί στη Βιέννη την Παρασκευή, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνομιλίες σχετικά με τα πυρηνικά στο Ιράν, πριν από την προθεσμία της 30ής Ιουνίου που έχουν θέσει οι δυτικές δυνάμεις για μια συμφωνία.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των έξι χωρών -Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας -έχουν στόχο να βρεθεί συμφωνία υπό την οποία η Τεχεράνη θα περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με ανταλλαγή την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν γονατίσει την οικονομία της.

Παρά την προθεσμία που έχουν θέσει, έχει καταστεί φανερό στις έξι χώρες ότι θα χρειαστεί πολύ παραπάνω χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία. Τα δύο σημεία διαφωνίας σχετίζονται με τη σειρά που θα ακολουθηθεί για την ελάφρυνση των κυρώσεων και τη διασαφήνιση των μέτρων επίβλεψης και επιβεβαίωσης για να βεβαιωθούν οι δυτικές χώρες ότι η Τεχεράνη δεν παραβιάζει κρυφά οποιαδήποτε συμφωνία.

Οι ΗΠΑ και μερικοί από τους συμμάχους των υποψιάζονται ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το πυρηνικό πρόγραμμα ενέργειας για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Η Τεχεράνη το αρνείται, και ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμά της έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, όπως τη δημιουργία ραδιενεργών ισότοπων για ιατρική χρήση.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015, 08:39