Στην Αλβανία στα τέλη Μαΐου ο Βούτσιτς

Στην Αλβανία στα τέλη Μαΐου ο Βούτσιτς
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα επισκεφθεί την Αλβανία στις 27 Μαΐου, αναφέρει η σερβική εφημερίδα «Danas», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών που επισκέπτεται την Αλβανία πολιτικός ηγέτης από τη Σερβία.

Ακόμη και ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ο οποίος διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Αλβανό ηγέτη Ένβερ Χότζα, τα πρώτα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ποτέ δεν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα.

Η επίσκεψη του Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα είναι ανταποδοτική εκείνης που πραγματοποίησε στο Βελιγράδι, τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Υπενθυμίζεται ότι εκείνη η επίσκεψη είχε επεισοδιακή κατάληξη, όταν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών, ο κ. Βούτσιτς εξοργίστηκε από την αναφορά που έκανε ο ομόλογός του της Αλβανίας στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας αγενή τη συμπεριφορά του Έντι Ράμα.

Ο σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού Σκελτσέν Μαλίτσι, μιλώντας στην εφημερίδα «Danas» εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη του Βούτσιτς δεν θα έχει την ίδια κατάληξη.

«Οι πρωθυπουργοί Ράμα και Βούτσιτς ανοίγουν μια νέα οδό στην πορεία των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες θα αποτελέσουν τον άξονα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή» αναφέρει στη δήλωσή του ο σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού.

Επισημαίνει, δε, ότι «η οδός που χαράσσουν οι δύο πρωθυπουργοί θα αποτελέσει ορόσημο στις σχέσεις Αλβανών και Σέρβων, διότι οδηγεί στο μέλλον και όχι στην άβυσσο του μίσους, των συγκρούσεων και της δυστυχίας του παρελθόντος».

Ο Μαλίτσι αναφέρει ακόμη στην «Danas» ότι κατά τις συνομιλίες Ράμα - Βούτσιτς θα εξεταστούν οι δυνατότητες συνεργασίας για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως είναι ο αυτοκινητόδρομος Νις - Πρίστινα - Τίρανα και η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Δυρραχίου με το Βελιγράδι.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015, 09:13