Στην κατηγορία 1 υποβαθμίστηκε ο τυφώνας Μάθιου - 877 νεκροί σε Αϊτή, τέσσερις στη Φλόριντα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016, 18:41
Στην κατηγορία 1 υποβαθμίστηκε ο τυφώνας Μάθιου - 877 νεκροί σε Αϊτή, τέσσερις στη Φλόριντα
Στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον υποβαθμίστηκε ο τυφώνας Μάθιου, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές.

Ο «Μάθιου» κινείται νότια-νοτιοδυτικά του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα και συνοδεύεται από ανέμους έως 140 χλμ. την ώρα. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ο τυφώνας άφησε πίσω του 877 νεκρούς στην Αϊτή, ενώ τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Φλόριντα.

Παρά την εξασθένησή του, ο κυκλώνας συνέχισε την προέλασή του κατευθυνόμενος βόρεια κατά μήκος των νοτιοανατολικών ακτών των ΗΠΑ και προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Οι Αρχές φοβούνται άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Στη Φλόριντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν από πτώση δένδρων, ενώ ένα ηλικιωμένο ζευγάρι πέθανε από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα από γεννήτρια, καθώς για να προστατευθεί από την καταιγίδα, είχε καταφύγει μέσα σε γκαράζ.

Περίπου 300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα, σύμφωνα με τις εταιρείες ηλεκτροδότησης
.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους πολίτες να μην επαναπαύονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Φόβοι για περισσότερα θύματα στην Αϊτή

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Αϊτή. Η φτωχότερη χώρα της Αμερικής ήδη μετρά τουλάχιστον 877 νεκρούς αλλά οι Αρχές εκφράζουν φόβους για μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων, καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πληροφόρηση από περιοχές που παραμένουν αποκλεισμένες.

Στο νησί της Καραϊβικής, το οποίο είναι αντιμέτωπο με ανθρωπιστική κρίση, ο «Μάθιου» άφησε πίσω του σκηνές ερήμωσης: Στέγες ξεριζωμένες, δρόμοι πλημμυρισμένοι, δένδρα σπασμένα πάνω σε πρόχειρες κατοικίες συνθέτουν το τοπίο μετά την επέλαση του τυφώνα.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια με είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Care-France. Δεκάδες χιλιάδες είναι αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016, 18:53