Στην Πενσιλβάνια ο Τραμπ μετά το μακελειό σε συναγωγή στο Πίτσμπεργκ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018, 10:09
Στην Πενσιλβάνια ο Τραμπ μετά το μακελειό σε συναγωγή στο Πίτσμπεργκ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφτεί σήμερα την Πενσιλβάνια, μετά τη δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο σε εβραϊκή συναγωγή στο Πίτσμπεργκ, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Λευκό Οίκο.

«Αύριο (σήμερα), ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία θα ταξιδέψουν στην Πενσιλβάνια, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αμερικανικό λαό και να θρηνήσουν με την κοινότητα του Πίτσμπεργκ» δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, κατά την έναρξη της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο ABC News ότι ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και η κόρη του Ιβάνκα θα ταξιδέψουν επίσης μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο και την πρώτη κυρία στο Πίτσμπεργκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο πρόεδρος Τραμπ είναι πιθανό να συναντηθεί με τους ηγέτες της τοπικής κοινότητας και με τον ραβίνο της συναγωγής (Tree of Life synagogue).

«O πρόεδρος επιδοκιμάζει την αμερικανο-εβραϊκή κοινότητα για όλα όσα υποστηρίζει, αλλά και προσφέρει στη χώρα μας. Ο ίδιος λατρεύει τους Εβραίους της Αμερικής, οι οποίοι αποτελούν μέρος της δικής του οικογένειας. Ο πρόεδρος είναι παππούς αρκετών Εβραίων εγγονών. Η κόρη του είναι Εβραιο-αμερικανή κι ο γαμπρός του είναι απόγονος επιζώντων του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος» είπε η Σάντερς.

«Η κτηνωδία αυτή ήταν μια ανατριχιαστική πράξη ομαδικής δολοφονίας. Ήταν μία πράξη μίσους. Πάνω από όλα, ήταν μία διαβολική πράξη. Ο αντισημιτισμός είναι μία μάστιγα για την ανθρωπότητα. Όλοι έχουμε ένα καθήκον να αντισταθούμε σε όλες τις μορφές του αντισημιτισμού, οπουδήποτε κι αν αυτός εμφανίζεται. Ο αμερικανικός λαός απορρίπτει το μίσος, τον φανατισμό, την προκατάληψη και τη βία» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Η Σάντερς απάντησε σε ερωτήσεις που ήταν σχετικές για τη ρητορική του προέδρου Τραμπ στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης του Σαββάτου, αλλά και την ταχυδρόμηση των δεμάτων με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ίδια τήρησε αμυντική στάση όταν ερωτήθηκε για το αν υπάρχει κάποια ανησυχία στον Λευκό Οίκο σχετικά με το ενδεχόμενο προβληματικά άτομα να εμπνέονται από την επιθετική ρητορική του προέδρου Τραμπ κατά των πολιτικών του αντιπάλων κι αναφορικά με την ανάληψη ακραίας δράσης.

«Το πρώτο πράγμα που έκανε ο πρόεδρος ήταν ακριβώς να καταδικάσει τόσο τις επιθέσεις στο Πίτσμπεργκ όσο και την αποστολή των πακέτων με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Το πρώτο πράγμα που έκαναν τα ΜΜΕ ήταν να κατηγορήσουν τον πρόεδρο και να τον καταστήσουν υπεύθυνο για αυτές τις παράλογες πράξεις. Αυτό είναι εξοργιστικό κι αυτή θα μπορούσε να είναι η αντίδραση πολλών ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα» δήλωσε η Σάντερς.

Ερωτηθείσα για τα πυρά που εξαπέλυσε εκ νέου ο Αμερικανός πρόεδρος κατά των ΜΜΕ η Σάντερς τόνισε: «Όχι, ο πρόεδρος δεν κατηγορεί. Ο πρόεδρος δεν είναι υπεύθυνος για αυτές τις πράξεις. Λέω και πάλι ότι η πρώτη ενέργεια του προέδρου ήταν να καταδικάσει αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Το πρώτο πράγμα που έκαναν τα ΜΜΕ ήταν να κατηγορήσουν τον πρόεδρο και να προσπαθήσουν να καταλογίσουν ευθύνες όχι μόνο στον ίδιο, αλλά και σε όποιον δουλεύει για αυτήν την κυβέρνηση».

Η ίδια αρνήθηκε επίσης ότι ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε σε όλα τα ΜΜΕ με τον χαρακτηριστικό «ΜΜΕ των κατασκευασμένων ειδήσεων..., ως εχθρού του λαού,» στην ανάρτηση που έκανε χθες το πρωί στο Twitter.

«Ο πρόεδρος δεν αναφέρθηκε σε όλα τα ΜΜΕ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον αυξανόμενο αριθμό των ψευδών ειδήσεων που κυκλοφορούν στη χώρα. Ο πρόεδρος το επισημαίνει αυτό» πρόσθεσε.

Όταν δέχθηκε πιέσεις να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή ΜΜΕ, η Σάντερς είπε: «Νομίζω ότι αυτοί προφανώς γνωρίζουν ποιοι είναι».

Σε ερώτηση για το αν ο πρόεδρος θα χαμηλώσει τον τόνο της ρητορικής του, καθώς απομένουν λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών, η Σάντερς είπε ότι ο Τραμπ θα «εξακολουθήσει να αναδεικνύει τις αντιθέσεις» μεταξύ των δύο κομμάτων και τις διαφορές στις πολιτικές τους.

Πηγή: ABC News, ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018, 11:41