Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις προέβη χθες ο επικεφαλής των ηλεκτρονικών τεχνικών πάνω στην εξέδρα, Mike Williams, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου που ερευνά τα αίτια της έκρηξης της πλωτής πλατφόρμας πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Συγκεκριμένα, ο Williams υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι ο συναγερμός θα έπρεπε να είχε προειδοποιήσει τους εργαζομένους στην πλατφόρμα της BP για τη συγκέντρωση αερίου στην πετρελαιοπηγή, η οποία ευθύνεται για την έκρηξη που προκάλεσε την πετρελαιοκηλίδα, είχε απενεργοποιηθεί μήνες πριν από την καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο συναγερμός διέθετε φώτα και κουδούνια με σκοπό να προειδοποιήσουν για φωτιά ή για ένα αφύσικο επίπεδο τοξικών αερίων ή εκρηκτικών», εξήγησε ο Williams.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε την επιτροπή ότι οι αισθητήρες λειτουργούσαν κανονικά αλλά δεν ήταν προγραμματισμένοι, για να σημάνουν συναγερμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Απενεργοποιημένος σημαίνει πως ο αισθητήρας είναι ενεργός και λειτουργεί (…), ότι θα διαβιβάσει τις πληροφορίες σε έναν υπολογιστή αλλά ότι αυτός ο υπολογιστής δεν θα σημάνει συναγερμό», διευκρίνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον τόνισε ότι οι υπεύθυνοι της εξέδρας, την οποία εκμεταλλεύεται ο βρετανικός πετρελαϊκός όμιλος BP, είχαν απαιτήσει ο συναγερμός να απενεργοποιηθεί «επειδή δεν ήθελαν οι άνθρωποι να ξυπνούν στις 3 η ώρα το πρωί εξαιτίας ενός λανθασμένου συναγερμού».

Ο ίδιος είπε πως εδώ και ένα χρόνο οι συναγερμοί δεν λειτουργούσαν.

Δείτε το βίντεο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης