Το Μουσείο του Μπελβεντέρε στη Βιέννη απέκτησε μία νέα σειρά από σημαντικούς πίνακες ζωγραφικής, κληροδότημα ενός αποβιώσαντος συλλέκτη, μεταξύ των οποίων και δύο έργα του γνωστού αυστριακού καλλιτέχνη Γκούσταβ Κλιμτ, που η αξία τους εκτιμάται σε πολλά εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο. Ο συλλέκτης Πέτερ Πάρτσερ, ο οποίος απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2010, κληροδότησε στο Μουσείο πάνω από 50 έργα, μεταξύ των οπίων και το «Ηλιοτρόπιο» (1907) και την «Οικογένεια» (1909/10) του Κλιμτ, που θα έλθουν να εμπλουτίσουν τη μεγάλη συλλογή του Μπελβεντέρε, όπου οι φιλότεχνοι μπορούν πάντοτε να θαυμάζουν το περίφημο «Φιλί» του πιο φημισμένου, ίσως, εκπροσώπου της βιεννέζικης σχολής του 19ου αιώνα.

Το Γραφείο που διαχειρίζεται την κρατική περιουσία και κληρονομιά για το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά την αξία του κληροδοτήματος σε «ένα διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων». Πρόκειται για «τη σημαντικότερη συνεισφορά στη συλλογή ενός κρατικού μουσείου» από το 1945, τόνισε η διευθύντρια του Μπελβεντέρε ‘Αγκνες Χουσλάιν-‘Αρκο στη συνέντευξη Τύπου. Το Μουσείο διαθέτει ήδη 24 πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ (1862-18), έναν από τους ιδρυτές του κινήματος της βιεννέζικης Σετσεσιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φέτος ο Κλιμτ έχει την τιμητική του στη Βιέννη, διότι διοργανώνονται στην πόλη πλήθος εκθέσεις εξ αφορμής της 150ής επετείου από τη γέννησή του. Ο Πέτερ Πάρτσερ, που κληρονόμησε από τον πατέρα του τα έργα του Κλιμτ, κληροδότησε επίσης πίνακες και άλλων Αυστριακών ζωγράφων, όπως του Χέρμπερτ Μπεκλ, του Γκέοργκ Μέρκελ και της Τίνα Μπλάου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης