Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Μάρτιν Σουλτς

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018, 04:20
Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Μάρτιν Σουλτς
Λιγότερο δημοφιλής από ποτέ είναι ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς, ενώ το 52% (-3) θεωρεί καλό να παραμείνει καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ, δείχνει δημοσκόπηση, η οποία αναδεικνύει -μεταξύ άλλων- και τη σύγχυση που επικρατεί, περισσότερες από 100 ημέρες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και με τη διαδικασία διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης να μην έχει καν ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η δημοτικότητα του Μάρτιν Σουλτς υποχώρησε κατά εννέα μονάδες από τον περασμένο μήνα, στο 30%, κάτω από αυτή του προκατόχου του στην ηγεσία του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος αυτήν τη στιγμή είναι ο πιο δημοφιλής Γερμανός πολιτικός με 62% (-3). Η δημοτικότητα του συμπροέδρου των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ ανέρχεται στο 53% (-4), της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στο 52% (-2), του προσωπάρχη της καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ στο 41% (+1), της επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ στο 35% (-4), του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ στο 34% (+3) και της επικεφαλής της Κ.Ο του SPD Αντρέα Νάλες στο 33% (-7). Λιγότερο δημοφιλείς από τον κ. Σουλτς είναι ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ με 27% (-1) και η επικεφαλής της Κ.Ο. της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Αλίς Βαϊντέλ, με 9% (-3).

Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει μία μονάδα και φτάνει στο 33%, ενώ το SPD παραμένει στο 21%. Η AfD συγκεντρώνει 13% -όσο και τον περασμένο μήνα-, η Αριστερά χάνει μία μονάδα και βρίσκεται στο 9%, ενώ οι Πράσινοι μένουν σταθεροί στο 11%.

Η προοπτική, ωστόσο, του «μεγάλου» συνασπισμού φαίνεται ότι δεν είναι πλέον ιδιαίτερα ελκυστική για τους πολίτες, που δηλώνουν σε ποσοστό 52% ότι τη θεωρούν «λιγότερο καλή» ή «κακή», έναντι 45% που την περιγράφει ως «καλή» ή «πολύ καλή». Σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, το 54% δηλώνει ότι θα προτιμούσε νέες εκλογές, ενώ το 42% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας.

Σε ό,τι αφορά στην καγκελάριο, το 49% πιστεύει ότι θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία της, ενώ το 45% θα προτιμούσε να αποσυρθεί πριν από το τέλος της τετραετίας και να κάνει χώρο για τον ή τη διάδοχό της. Παρ’ όλα αυτά το 64% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η κυρία Μέρκελ είναι «καλή καγκελάριος», ενώ το 75% ότι είναι καιρός να υπάρξει αλλαγή προσώπων στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018, 04:20