Η Γαλλία θα υποστηρίξει μια στρατιωτική επέμβαση των αφρικανικών δυνάμεων στο Μάλι αλλά δεν θα πάρει η ίδια την πρωτοβουλία αυτή, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κρίνοντας «αναπόφευκτη» μια τέτοιου είδους επέμβαση.

«Η Γαλλία δεν είναι αυτή που θα λάβει μια στρατιωτική πρωτοβουλία στο Μάλι», του οποίου ο βορράς είναι στα χέρια ένοπλων ισλαμιστών, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ντριάν, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην πόλη Λοριάν της δυτικής Γαλλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Γαλλία επιθυμεί οι αφρικανικές δυνάμεις, κυρίως αυτές της Οικονομικής Κοινότητας των κρατών της Δυτικής Αφρικής (CeDeao) και ενδεχομένως της Αφρικανικής Ένωσης να λάβουν την πρωτοβουλία, αυτή είναι και η σημασία της απόφασης που ψηφίστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε.

Μια αφρικανική στρατιωτική επέμβαση είναι «ευκταία και αναπόφευκτη», επέμεινε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «η Γαλλία θα την υποστηρίξει, ελπίζω και η Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στο βόρειο Μαλί «πολύ ανησυχητική».

«Είναι θέμα να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στο Μπαμακό η οποία ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί, παρότι ο (προσωρινός) πρόεδρος Ντιονκούντα Τραορέ επέστρεψε από το Παρίσι στο Μπαμακό αυτή την εβδομάδα, για να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να της δώσει τον απαραίτητο κυρίαρχο ρόλο και να απαλείψει αυτή την κυριαρχία στο βόρειο Μάλι, με αναπόφευκτα μια στρατιωτική επέμβαση, την οποία η Γαλλία θα στηρίξει χωρίς να λάβει η ίδια την πρωτοβουλία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα τέλη Μαρτίου το βόρειο Μάλι τελεί υπό τον έλεγχο ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI).

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει στις 14 Ιουλίου ότι εναπόκειται στους Αφρικανούς να καθορίσουν πότε και πώς θα παρέμβουν στρατιωτικά στο βόρειο Μάλι, ενώ δεσμεύτηκε για την «αλληλεγγύη» της Γαλλίας στις εμπλεκόμενες χώρες.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης