Η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, η Σαγκάη, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έξαρση της πανδημίας για πρώτη φορά από τα τέλη του 2019.

Σχεδόν 25 εκατομμύρια κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια τους από τις αρχές Απριλίου. Η Κίνα εφαρμόζει μια πολύ αυστηρή στρατηγική «μηδενικής Covid», στο πλαίσιο της οποίας όσοι βρίσκονται θετικοί στον νέο κορωνοϊό, ακόμη και οι ασυμπτωματικοί, οδηγούνται σε κέντρα καραντίνας και απομονώνονται από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτοικοι της πόλης, που βρίσκονται σε lockdown, δυσκολεύονται να βρουν τρόφιμα και έχουν χάσει εισόδημα, ενώ διαμαρτύρονται για τον χωρισμό οικογενειών και για τις κακές συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα καραντίνας. Κλειστά εργοστάσια και μποτιλιαρίσματα στις μεταφορές σε πολλά μέρη της Κίνας εξαιτίας των περιορισμών για την Covid-19 έχουν αντίκτυπο στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον από τις εικόνες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα μέσω βίντεο και φωτογραφιών, ενώ έχει γεννήσει το ερώτημα αν υπάρχει κάτι ύποπτο πίσω από αυτή την κατάσταση με το ιδιαίτερα σκληρό lockdown το οποίο έχει επιβληθεί από τις Αρχές.

Την ίδια ώρα, πολλοί καθηγητές και επιστήμονες εκφράζουν φόβους ή αναρωτιούνται μήπως έχει συμβεί κάτι και οι Αρχές της χώρας το κρύβουν.

 

Οι αμφιβολίες αυτές προέρχονται κυρίως από τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Για παράδειγμα, έχουν ανακοινωθεί μόνο τρεις θάνατοι, όταν το Reuters διαπίστωσε ότι μόνο σε ένα νοσοκομείο ήταν πάνω από 20.

Τον προβληματισμό του σε σχέση με όσα εξελίσσονται στη Σαγκάη σε σχέση με τον κορωνοϊό και τη σκληρή καραντίνα που επιβάλλεται στους κατοίκους της εξέφρασε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής Ιατρικής και πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας.

«Ψάχνω να βρω ποια είναι η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων σε σχέση με αυτά που γίνονται στη Σαγκάη. Είμαστε σε έναν πόλεμο στο θέμα της πανδημίας και των ιών γενικά, γιατί δεν τελειώνουμε με αυτόν τον ιό. Έναν πόλεμο τον κερδίζεις αν γνωρίζεις πολύ καλά τον αντίπαλο, αν έχεις πληροφορίες για αυτόν, αν έχεις ηγέτες που παίρνουν γρήγορα αποφάσεις και αν έχεις καλή επικοινωνία. Εδώ δεν έχουμε επικοινωνία του ΠΟΥ ακόμα και με την Ευρώπη. Δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία του ΠΟΥ με την Κίνα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν επεμβαίνει ο ΠΟΥ, πώς δεν ζητάει πληροφορίες και γιατί η Κίνα δεν ενημερώνει» υπογράμμισε ο κ. Κίττας. «Η έλλειψη ενημέρωσης οδηγεί στην παραπληροφόρηση και στη συνέχεια σε τεράστια προβλήματα», συμπλήρωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα «τις στρατιές των αντιεμβολιαστικών κινημάτων».

«Έπρεπε αυτόματα ο ΠΟΥ να έχει επικοινωνήσει με την Κίνα και να είχε υποχρεωθεί να δώσει στοιχεία ως κράτος, μέλος του ΠΟΥ. Μπορεί να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα, μπορεί να είναι η Όμικρον, αλλά οφείλουν να ενημερώσουν. Δημιουργείται ανασφάλεια στον κόσμο και είναι ο χειρότερος εχθρός σε τέτοιες καταστάσεις. Δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι μπορεί να υπάρχει ένα καινούργιο στέλεχος, γι’ αυτό επιβάλλεται να υπάρξει άμεση πληροφόρηση από την Κίνα» προσέθεσε ο κ. Κίττας.

Προβληματισμό για το πρωτόγνωρης σκληρότητας lockdown στη Σαγκάη εξέφρασε και ο Παναγής Γαλιατσάτος – πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σαγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον “κρατήσουμε” σαν ένα κρύωμα. Έχουμε εμβόλια, φάρμακα, μάσκες… Αυτά που βλέπουμε στη Σανγκάη πολλοί γιατροί φίλοι μού λένε ότι είναι πολύ παράξενο… Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός, τι κακό θα μας έκανε», δήλωσε ο πνευμονολόγος.

Καθησυχαστικός ο ΕΟΔΥ για την εμφάνιση νέας μετάλλαξης του Covid-19

«Τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξη νέας παραλλαγής του ιού SARS-CoV-2 ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, με αφορμή τις πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη Σαγκάη, που έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα.

Ο ΕΟΔΥ εξηγεί ότι η Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022. Αυτό, προσθέτει ο ΕΟΔΥ, ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος, αλλά όχι μετά τον Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2), που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.

Βάσει των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά, λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής Όμικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.

Στόχος να σταματήσει η μετάδοση 

Η Σανγκάη έχει θέσει στόχο να σταματήσει μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη τη μετάδοση της Covid-19 έξω από τις περιοχές που έχουν τεθεί σε καραντίνα, κάτι που θα επιτρέψει στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας να χαλαρώσει περαιτέρω τους περιορισμούς του lockdown και να αρχίσει να επιστρέφει στην ομαλότητα.

Ο στόχος απαιτεί από τους αξιωματούχους να επιταχύνουν τα διαγνωστικά τεστ και τη μεταφορά των περιστατικών στα κέντρα καραντίνας, σύμφωνα με ομιλία τοπικού αξιωματούχου του Κομμουνιστικού Κόμματος, αντίγραφο της οποίας είδε το Reuters.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης