Η οικονομία του Ιράκ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 12,1% το 2020 λόγω του κορωνοϊού και το 2021 θα παρουσιάσει 2,5% αύξηση. Πακιστανοί και Βεγγάλοι εργαζόμενοι φορώντας μάσκες προσώπου εργάζονται ως ράφτες σε ένα μικρό εργοστάσιο στην Karrada, στην κεντρική περιοχή της πρωτεύουσας του Ιράκ, τη Βαγδάτη. Ως αποτέλεσμα της οικονομικής κατάρρευσης που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19, χιλιάδες ξένοι μετανάστες εξαφανίστηκαν από το Ιράκ χωρίς κανένα εισόδημα ή τρόπο για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Μέση Ανατολή καθυστερεί την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν (τελικά και κάποιες) θετικές ειδήσεις στο παγκόσμιο οικονομικό μέτωπο για εφέτος: Ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 μπορεί να είναι ελαφρώς λιγότερο φρικτός από ό, τι αναμενόταν τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που αξιωματούχος του ΔΝΤ αναφέρεται ως «σημαντική αναβάθμιση» για την οικονομία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA) δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση. Πράγματι, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι οικονομικές επιδόσεις της περιοχής ενδέχεται να είναι χειρότερες από τις αρχικά αναμενόμενες, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο πίσω από τις ήδη αρνητικές προβλέψεις.

Η κρίση σε αριθμούς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί κατά 4,4% εφέτος, λέει το ΔΝΤ. Πρόκειται για μικρή βελτίωση σε σχέση με την τελευταία προβολή του ΔΝΤ τον Ιούνιο με πτώση 4,9%.

Επίσης, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,3% αυτή τη χρονιά. Ωστόσο, η εκτίμηση για τον μήνα Ιούνιο ήταν να φτάσει το μείον 8%. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναφέρουν ότι η «ανάκαμψη των ΗΠΑ έφτασε νωρίτερα» και οι «δείκτες ήταν ισχυρότεροι» για την οικονομία των ΗΠΑ.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2021, όπου για κάποιους αναμένεται να υποχωρήσει η πανδημία του κορωνοϊού (μία από τις πολλές υποτιθέμενες παραδοχές στην έκθεση), είναι 5,2% (κάτω από 5,4% τον Ιούνιο), με την ανάπτυξη των ΗΠΑ να αναμένεται να είναι 3,1% (ενώ ήταν 4,8% τον Ιούνιο).

Οι προβλέψεις ανάπτυξης για τη Μέση Ανατολή για το 2020 είναι μείον 3,3% στην έκθεση του ΔΝΤ για τον Απρίλιο και μείον 5% τον Οκτώβριο. Ενώ η πρόβλεψη για ανάπτυξη το επόμενο έτος μειώθηκε κατά την ίδια περίοδο από 4,8% σε 3,2%. Το MENA είχε ρυθμό ανάπτυξης 0,8% το 2019.

Οι λόγοι για τους προβλεπόμενους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης: βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα που έχουν περάσει από το κακό στο χειρότερο ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Μεταξύ αυτών είναι οι πόλεμοι στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη. Επίσης, πολιτικές αναταραχές στο Ιράκ, τον Λίβανο και την Αλγερία, οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και οικονομικές κρίσεις που προηγούνται της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου χρέους, της υψηλής ανεργίας μεταξύ των νέων και των κληροδοτημάτων διαφθοράς, της αναποτελεσματικότητας και της κακής διακυβέρνησης.
Το κυριότερο είναι πως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου δεν αναμένεται να ανακάμψουν ούτε στα επίπεδα του 2019 μέσα στο 2020.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης