Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, θα προχωρήσει στις 11 Αυγούστου στην πώληση «ματωμένων διαμαντιών», η οποία έχει επιτραπεί από την αρμόδια Αρχή, λόγω της προόδου που έχει σημειωθεί στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ορυχεία του Μαράνγκε, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ορυχείων.

«Η έναρξη των πωλήσεων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη. Αυτή είναι μία πολύ καλή είδηση για την χώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός, Ομπερτ Μποφού.
Στην Ζιμπάμπουε, οι εξαγωγές διαμαντιών είχαν σταματήσει τον Νοέμβριο από την «Διαδικασία του Κίμπερλι», ένα διεθνές σύστημα πιστοποίησης που στοχεύει στην μείωση του εμπορίου διαμαντιών, που γίνεται για την χρηματοδότηση συγκρούσεων ή ενόπλων ομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Διαδικασία του Κίμπερλι είχε αποφασίσει να αναστείλει την εξόρυξη διαμαντιών στην Ζιμπάμπουε λόγω των σοβαρών παραβιάσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα στα ορυχεία Μαράνγκε.

Από τότε, η Διαδικασία του Κίμπερλι εκτίμησε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και αποφάσισε να επιτρέψει στα μέσα Ιουλίου στη Ζιμπάμπουε, να πραγματοποιήσει δύο διεθνείς πωλήσεις ήδη από τον Αύγουστο, όμως υπό την αυστηρή εποπτεία του.
Ο πρόεδρος Μουγκάμπε υποσχέθηκε την προηγούμενη Κυριακή ότι «η πώληση αυτών των διαμαντιών θα είναι προς όφελος ολόκληρης της χώρας, όχι μόνο προς όφελος ορισμένων ατόμων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης