Διαρροή ραδιενεργού ύδατος από εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013, 09:49
Διαρροή ραδιενεργού ύδατος από εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας
Διαρροή ραδιενεργού ύδατος παρατηρείται τα τελευταία τριάμισι χρόνια από ένα παλαιό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην Ταϊβάν, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε αυτή την εβδομάδα στην δημοσιότητα από κυβερνητική υπηρεσία.

Η έκθεση της Control Yuan αναφέρει ότι από τον Δεκέμβριο του 2009 παρατηρείται διαρροή από δύο αντιδραστήρες του εργοστασίου, 15.370 μιλιλίτρων και 4.830 μιλιλίτρων αντίστοιχα και ότι στα δείγματα νερού που ελήφθησαν από την περιοχή εντοπίστηκε ραδιενεργό υλικό όπως καίσιο-137, κοβάλτιο-60, μαγγάνιο-54 και χρώμιο-51.

Το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη βόρεια ακτή ξεκίνησε την λειτουργία του το 1979.

Η έκθεση αναφέρει ότι η διαχειρίστρια εταιρεία Taiwan Power Co απέτυχε να εντοπίσει την αιτία της διαρροής με αποτέλεσμα αυτή να συνεχίζεται.

Η έκθεση δημοσιοποιείται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσιος διάλογος σχετικά με το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας στο νησί. Η βουλή πρόκειται να ψηφίσει πρόταση για δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα με το οποίο οι πολίτες θα καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη του τέταρτου πυρηνικού εργοστασίου της Ταϊβάν, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πρόκειται να ξεκινήσει την λειτουργία του το 2016.

Από τότε που σημειώθηκε το πυρηνικό ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, πριν από δύο χρόνια, οι Ταϊβανέζοι έχουν γίνει επιφυλακτικοί απέναντι στα πυρηνικά εργοστάσια. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μάλιστα, έδειξαν ότι το 70% των ερωτηθέντων αντιτίθενται στη λειτουργία του υπό κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013, 09:49