Η πρόεδρος της Ταϊβάν υποδέχθηκε σήμερα το πρωί τον υπουργό Υγείας των ΗΠΑ, την επομένη της άφιξης του Άλεξ Αζάρ στη νήσο για επίσημη επίσκεψη που το Πεκίνο καταδίκασε, σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν απευθείας από το γραφείο της Τσάι Ινγκ-γουέν.

Ο Αζάρ είναι ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ταϊβάν από το 1979, τη χρονιά που η Ουάσινγκτον διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊπέι και αναγνώρισε την κομμουνιστική κυβέρνηση με έδρα του Πεκίνου ως τη μοναδική που αντιπροσωπεύει την Κίνα, στο πλαίσιο της λεγόμενης πολιτικής της ενιαίας Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ τόνισε ότι πήγε στην Ταϊπέι για να μεταφέρει τη σθεναρή υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη δημοκρατική Ταϊβάν, τονίζοντας στην πρόεδρο ότι η προσέγγισή της ως προς την αντίδραση της κυβέρνησής της στην πανδημία του κορονοϊού είναι ανάμεσα «στις πιο επιτυχημένες στον κόσμο».

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει διαμηνύσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα για την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού. Δεν έχει αποκαλύψει ποια θα είναι.

«Είναι αληθινή τιμή να βρίσκομαι εδώ για να μεταφέρω το μήνυμα της σθεναρής υποστήριξης και της φιλίας του προέδρου Τραμπ στην Ταϊβάν», είπε ο Άλεξ Αζάρ στην Τσάι στο γραφείο της, μπροστά σε δυο σημαίες της νήσου. «Η αντίδραση της Ταϊβάν» στην πανδημία του κορωνοϊού «είναι ανάμεσα στις πιο επιτυχημένες στον κόσμο κι αυτό περιποιεί τιμή στην ανοικτή, διαφανή, δημοκρατική φύση της κοινωνίας και της κουλτούρας της», πρόσθεσε στην Τσάι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ταϊβάν είπε στον υπουργό Υγείας των ΗΠΑ ότι η επίσκεψή του αποτελεί «τεράστιο βήμα μπροστά στη συνεργασία των χωρών μας για τηξν αντιμετώπιση της πανδημίας», αναφερόμενη ιδίως στη συνεργασία για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων.

Η Ταϊπέι πήρε έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού και έχει πολύ χαμηλότερο απολογισμό από τα κράτη της γειτονιάς της: 480 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, επτά θανάτους εξαιτίας του COVID-19. Τα περισσότερα από τα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», εντοπίστηκαν δηλαδή μεταξύ ταξιδιωτών από το εξωτερικό.

Οι ΗΠΑ, η χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία στον πλανήτη, έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα την Κίνα για την πανδημία, προσάπτοντας στο Πεκίνο έλλειψη διαφάνειας.

Η Ταϊπέι εκφράζει την ικανοποίησή της για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθειά της να συμμετέχει σε όργανα λήψης αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) και γενικότερα να αποκτήσει ευρύτερη πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών. Η Ταϊβάν δεν είναι χώρα-μέλος του ΠΟΫ, εξαιτίας της εναντίωσης της Κίνας, η οποία θεωρεί πάντα τη νήσο κινεζική επαρχία που έχει αποσκιρτήσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης