Την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στο Βιετνάμ ανακοίνωσε ο Ομπάμα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016, 11:56
Την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στο Βιετνάμ ανακοίνωσε ο Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα στο Ανόι την άρση του εμπάργκο στις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στο Βιετνάμ, ένα από τα τελευταία κατάλοιπα του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών που τελείωσε το 1975.

«Οι ΗΠΑ αίρουν την απαγόρευση» δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο Βιετνάμ, με το οποίο οι ΗΠΑ εργάστηκαν για μια θεαματική προσέγγιση εδώ και 20 χρόνια.

«Η απόφαση για την άρση δεν υποκινείται από το κινεζικό θέμα (...), αλλά από τη βούλησή μας να ολοκληρώσουμε τη μακρά διαδικασία της εξομάλυνσης που ακολουθήσαμε με το Βιετνάμ» πρόσθεσε ο Ομπάμα. «Κάθε πώληση που κάνουμε με οποιονδήποτε θεωρείται μια ιδιαίτερη συναλλαγή και εμείς εξετάζουμε τι είναι κατάλληλο και τι δεν είναι» διευκρίνισε.

Στα τέλη του 2104, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ήδη επιτρέψει τη μερική άρση του εμπάργκο στους αμυντικούς εξοπλισμούς «μόνο για να χρησιμοποιηθούν στη θαλάσσια ασφάλεια», όπως για παράδειγμα περιπολικά σκάφη. «Εκτιμάμε ιδιαίτερα την απόφαση να καταργηθεί εντελώς η απαγόρευση όπλων στο Βιετνάμ» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Τραν Ντάι Κουάνγκ. «Αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν εξομαλυνθεί πλήρως» επεσήμανε.

Η ανακοίνωση αυτή είναι ένα μήνυμα προς το Πεκίνο, το οποίο δείχνει όλο και πιο πολύ τα δόντια του στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου Βιετνάμ και Κίνα διεκδικούν ορισμένα νησιά. Το 1994 οι ΗΠΑ ήραν το οικονομικό εμπάργκο και οι δύο χώρες εξομάλυναν τις διπλωματικές τους σχέσεις την επόμενη χρονιά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Οι αμυντικές προμήθειες στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα στο Βιετνάμ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016, 12:41