Αμερικανική ναυτική δύναμη κρούσης, με επικεφαλής το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Harry Truman», πέρασε το βράδυ της Πέμπτης τα στενά του Γιβραλτάρ και εισήλθε στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο αμερικανικός στολίσκος κατευθύνεται στην ανατολική Μεσόγειο, στην ίδια περιοχή όπου βρισκόταν την περασμένη άνοιξη, όταν σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα επιχειρούσε εναντίον των «τρομοκρατών του ΙSIS» στη Συρία, όπως ανέφεραν επικαλούμενα πηγές του «Συστήματος Διεθνούς Αυτόματου Προσδιορισμού Σκαφών» (International Automatic Identification System of vessels – AIS).

Νωρίτερα, το αεροπλανοφόρο, στο οποίο επιβαίνουν 5.000 ναυτικοί, είχε εγκαταλείψει το λιμάνι της Λισαβόνας, όπου είχε παρευρεθεί στους τετραήμερους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τον τερματισμό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο εισήλθε στη Μεσόγειο, όπου έχουν προγραμματισθεί τα μεγάλα αεροναυτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ «Trident Juncture» αυτόν τον μήνα –τα μεγαλύτερα της εικοσαετίας- σύμφωνα με ανακοίνωση ΝΑΤΟϊκού εκπροσώπου.
Στα γυμνάσια αυτά εκτός από 29 χώρες-μέλη με 50.000 προσωπικό, συμμετέχουν επίσης δυνάμεις από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Προηγουμένως, το αεροπλανοφόρο και τα πλοία συνοδείας του είχαν πραγματοποιήσει άλλα γυμνάσια, στο Δυτικό Φιόρδ της Ανταρτικής στα ανοικτά της Νορβηγίας, περιοχή όπου βρέθηκαν αμερικανικά σκάφη, για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης